MENIU

Moise Guran: "Economia României crește ca o girafă dresată"

Jurnalistul economic Moise Guran spune că economia României "crește ca o girafă dresată", dar că s-ar putea să rămână suspendat de gâtul ei "ăl de o duce de căpăstru", mai precis șeful PSD, Liviu Dragnea.

Este un fapt neîndoielnic că economia a crescut în primul trimestru, însă, în mod inexplicabil, veniturile fiscale ale statului au o creștere brută de doar 0,8%, față de primul trimestru din 2016, scrie Moise Guran.

"Oups! Așadar, creșterea economică lipsește din bugetul statului, chestie care sugerează fie o relaxare fiscală generată de o scădere a impozitării cu aproximativ 5%, fie o relaxare a plății taxelor și impozitelor. Adică evaziune", arată analistul economic.

Una peste alta, în bugetul statului au intrat în primul trimestru cu 7% mai mulți bani decât în aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, cheltuielile au explodat, cu o creștere de 10%, împărțită astfel: +16% salarii, dar o reducere cu 3% a achizițiilor (și aici intuiesc o șmecherie, căci ele sunt foarte fain disimulate în transferurile către administrația locală) și o cădere cu 31% a investițiilor.

Așadar, aportul statului la creșterea economică a fost strict pe partea de salarii (acesta este și criteriul după care se calculează valoarea adăugată a sectorului public, în PIB), căderea investițiilor determinând, de exemplu, o cădere de aproape 20% a lucrărilor de infrastructură, explică economistul. Construcțiile au avut o creștere brută mult mai mică decât cea ajustată și, de fapt, aceea a fost provocată de urcarea cu peste 75% a construcției de locuințe.

"Tragem linie și adunăm. Rezultă că în creșterea economică mare, mărirea salariilor, în special ale bugetarilor, a avut în mod incontestabil un rol important. Până la un punct, pe asta miza și programul din Scoarță-n Scoarță. O altă parte a creșterii, de data asta din sectorul productiv (posibil mai mult din servicii), se face în sectorul informal. La negru. Altfel, este inexplicabilă căderea încasărilor din TVA cu aproape 10%. E ok, și munca la negru e tot muncă, doar că statul nu o poate fiscaliza. Ce-ai crescut pe salariul minim, ai pierdut pe TVA", ai scrie Moise Guran.

Potrivit acestuia, partea cu adevărat urâtă e că statul se învârtește în jurul cozii. A angajat credite pe termen scurt pentru a finanța creșterile de salarii, acestea ajung în economie, dar nu se mai întorc proporțional în buget pentru a închide creditele. "Pentru că perpetuum mobile nu există, nu s-a inventat, e imposibilitate logică, la fel e și ideea că poți aloca din creșterea economiei pentru bunăstarea populației (prin salarii și scăderi concomitente de taxe) mai mult decât creșterea însăși", potrivit biziday.ro.

Mai multe articole despre:
Moise Guran