MENIU

Miron Mitrea, despre alegerile din Turcia: "Nu cred că dacă Erdogan ar pierde alegerile s-ar produce o schimbare majoră"

Miron Mitrea

Consultantul politic Miron Mitrea a vorbit la Realitatea PLUS în cadrul emisiunii Culisele Puterii despre alegerile din Turcia.

Miron Mitrea susține că deși alegerile sunt importante în Turcia și pentru contextul zonei Mării Negre, cu toate astea o eventuală înfrângere a lui Erdogan nu ar schimba foarte mult lucrurile:

"Turcia e țara cu cea mai mare ieșire după Rusia la Marea Neagră, ne interesează foarte mult ce se întâmplă în Turcia.

E foarte important câtă greutate politică va da alianța occidentală din care Turcia face jumătate parte, sub Erdogan a mai ieșit puțîn. Urmărind o politică externă în favoarea Turciei a renunțat a se centra în politică pe Uniunea Europeană și s-a dus către Rusia, China, țările din zona Orientului, Iran, Arabia Saudită. Au scris o foaie de parcurs pentru normalizare cu Siria.

Turcia a încercat să facă un echilibru, o politică externă pe sârmă, că să împace pe toată lumea mai mult sau mai puțîn și să tragă câștiguri economice din toate părțile, evident.

Are relații bune cu Rusia, livrează și vinde armament în Ucraina. A dus o politică tot timpul între ape. A avut nevoie de asta probabil pentru că are o cădere economică majoră. 


Turcia sub Erdogan s-a comportat că o dictatură veche. La început a crescut economia Turciei, iar după care în ultimii ani a reușit să ducă economie greșită, inflație imensă și chiar sărăcie. 

Nu cred că schimbarea lui Erdogan, în care nu cred, nu va schimbă cu nimic sensibil lucrurile. Nu cred că dacă ar pierde alegerile s-ar produce o schimbare majoră.", a explicat Miron Mitrea.

Mai multe articole despre:
miron mitrea turcia erdogan