MENIU

Mircea Geoană: "Trebuie să ne apărăm sistemul de valori şi să ne asigurăm că aceste măsuri excepţionale sunt limitate în timp"

mircea geoana

În doar câteva luni, pandemia de coronavirus a schimbat fața întregii planete, de la măsuri de restricție excepționale, la decizii politice și economice menite să facă față situației de criză în care ne aflăm. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susține însă că în această perioadă trebuie să ne apărăm sistemul de valori şi să ne asigurăm că măsurile excepţionale luate de fiecare stat în parte sunt limitate în timp. 

Secretarul general adjunct al NATO a avertizat, într-un interviu acordat marți presei spaniole și citat de Agerpres, că Rusia şi China se folosesc de "soft power" pentru a încerca să convingă opinia publică asupra faptului că sistemul lor autoritar este mai eficient.

"Rusia foloseşte instrumente pentru a spori tensiunile şi fricţiunile în interiorul societăţilor noastre democratice, lucru pe care l-a făcut ani la rând şi pe care acum îl face din nou. Vedem totodată cum China, cu această abordare de 'soft power', se foloseşte de această asistenţă oferită ţărilor pentru a demonstra că sistemul ei funcţionează mai bine decât al nostru. (....) Însă trebuie să ne hotărâm ce vrem să fim: să continuăm să fim societăţi deschise sau autoritare", a afirmat Mircea Geoană.

Întrebat dacă Rusia s-ar putea folosi de criza COVID-19 pentru a-şi intensifica prezenţa militară în unele regiuni, secretarul general adjunct al NATO a afirmat că Alianţa Nord-Atlantică şi-a sporit nivelul de vigilenţă pentru ca această criză sanitară să nu se transforme într-o criză de securitate şi a apreciat că, pentru moment, NATO nu are indicii potrivit cărora unii actori ar putea încerca să profite de situaţie.

Cât privește zona economică, Mircea Geoană a precizat că această pandemie nu trebuie să fie o invitaţie pentru a diminua cheltuielile militare ale NATO, ci pentru a cheltui mai bine banii şi a face alegeri responsabile: "Această criză, în loc să ne întărească, ne poate slăbi. Sper că liderii noştri să-şi dea seama că trebuie să investească în apărare, dar să asigure resursele adecvate şi pentru recuperarea economică şi să pună în valoare reţeaua de furnizare de material medical şi alimentar", a spus Geoană.

El a respins, astfel, posibilitatea ca, pe fondul crizei economice care se profilează, să se decidă o "flexibilizare" a ţintei de alocare de 2% din PIB pentru apărare, fixată de NATO până în anul 2024. 

"Nu există nicio îndoială că această pandemie va avea consecinţe geopolitice. Trebuie să menţinem solidaritatea europeană, deoarece proiectul european este foarte important, dar să menţinem totodată şi legătura transatlantică, pentru ca să rămână activă, robustă şi utilă pentru ambele părţi", a conchis secretarul general adjunct al NATO. 

Mai multe articole despre:
mircea geoana secretar general adjunct nato nato