MENIU

Minivacanţa de 1 Decembrie. Câte zile libere vor avea românii

Românii vor avea o minivacanţă de 1 decembrie. Aceştia vor fi liberi din 29 noiembrie până în 3 decembrie.

Următoarea minivacanţă ocazionată de sărbători legale este cea din 30 noiembrie, Sfântul Andrei, şi 1 Decembrie ziua naţională a României, care anul acesta vor fi înainte de weekend. 

Ultimele două zile de sărbătoare legală ale anului sunt prima și a doua zi de Crăciun, însă din moment ce 25 decembrie pică duminica, salariații vor primi liber doar pe 26 decembrie.

Începând de anul viitor, lista liberelor legale va fi mai lungă, deoarece recent au fost introduse în Codul muncii 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române și 1 iunie - Ziua Copilului.

Cu toate că munca nu este permisă în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, anumite categorii de salariați au, totuși, obligația de a se prezenta la serviciu. Mai exact, este vorba de unitățile sanitare și unitățile de alimentație publică, pentru care trebuie să existe programe de lucru speciale.

„Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitățile sanitare și pentru cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”, scrie în Codul muncii. De asemenea, acordarea de timp libernu este posibilă, în zilele de sărbătoare legală, pentru locurile de muncă în careactivitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Prin urmare, acestor categorii de angajați trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Atunci când nu se acordă zile libere din motive justificate, salariații care lucrează în sărbătorile legale trebuie să beneficieze „deun spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, conform documentului.