MENIU

Ministrul Mediului a anunțat introducerea garanției de returnare pentru sticle și PET-uri

Ministrul Mediului a anunțat introducerea garanției de returnare pentru sticle și PET-uri

De anul viitorl, Guvernul va introduce garanția pe sticle și PET-uri, ceea ce însemnă că cei care vor primi bani înapoi dacă returnează recipientulRomânii care cumpără băuturi la PET și sticlă vor primi o sumă de bani înapoi dacă returnează recipientul în magazin, începând de anul viitor, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Costel Alexe, în cadrul unui eveniment de profil, potrivit Agerpres.

Prin introducerea sistemului de garanții pentru ambalaje, crede ministrul Mediului, se va reduce circuitul deșeurilor către așa numite depozite ecologice, care în fapt sunt gropi de gunoi improvizate pe câmpuri sau prin păduri.

Costel Alexe a mai spus că în maximum patru săptămâni va fi pus în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern care va legifera acest mecanism de garanţie-depozit.

"Plasticul trebuie să dispară din comportamentul nostru de zi cu zi. Dacă marii retaileri au reuşit să folosească pungile biodegradabile astfel încât să nu mai poluăm mediul înconjurător atât de grav, aş face un apel către autorităţile publice locale şi către mediul de afaceri să înţeleagă că şi în micile pieţe şi magazine trebuie să trecem la biodegradabile", a completat Alexe.

În România sunt aproximativ 6 milioane de tone de deşeuri, din care Bucureştiul produce aproximativ 1,1 milioane de tone. Din cantitatea totală, 50-55% sunt biodeşeuri.

"Imaginaţi-vă ce ar însemna pentru România să deviem de la groapă aceste cantităţi", a mai spus ministrul. Alexe a precizat că suntem singura ţară care tratează aceste deşeuri ca pe nişte gunoaie, în timp ce peste tot în Europa acestea reprezintă adevărate resurse.

Mai multe articole despre:
costel alexe mediu returnare taxa poluare