MENIU

Ministrul Justiţiei, despre propunerile pentru PICCJ şi DNA: Integritatea este cea mai importantă

Ministrul Justiţiei Raluca Prună a declarat, miercuri, că în procedura de selecţie pentru propunerile pe care le va face pentru conducerea PICCJ şi DNA va include criteriul integrităţii, despre care crede că este cel mai important.

Raluca Prună a vorbit miercuri, la Digi24, despre procedura de selecţie pentru propunerile pe care trebuie să le facă în vederea unor noi numiri, în luna mai, la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Ea a arătat că există prevederi legale privind această procedură şi tot legea stabileşte şi o condiţie de vechime pentru candidaţii la şefia PICCJ şi DNA, de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror. Totodată, există îndrumări ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care prin hotărâri ale secţiei de procurori sau ale plenului stabileşte nişte criterii care privesc profesionalismul, a mai spus ministrul.

Prună a anunţat că va include criteriul integrităţii în procedura pe care urmează să o facă publică.

"Am să pun în procedura pe care o voi anunţa public, care va fi transparentă, criteriul integrităţii, care cred că este cel mai important, pentru că putem fi extraordinar de buni profesionişti, dar, dacă nu suntem persoane integre, în sensul cel mai larg cu putinţă al termenului, cred că profesionalismul nu mai contează. Deci, integritatea, şi lipsa oricărei suspiciuni cu privire la integritate, este o condiţie în opinia mea esenţială pentru ca cineva să se poată înscrie într-o asemenea cursă", a spus Prună.

Întrebată ce crede despre activitatea actualilor şefi ai PICCJ şi DNA, Tiberiu Niţu şi respectiv Laura Codruţa Kovesi, Prună a spus că rezultatele muncii acestora "pot fi citite obiectiv de fiecare dintre noi, de fiecare cetăţean român care are un interes în justiţie ca serviciu public, în rapoartele care se fac de către aceste instituţii".

"Ştiţi că, la începutul fiecărui an, şi Parchetul general, şi DNA au bilanţuri. Şi va fi atunci ocazia cea mai bună ca într-un mod absolut nesubiectiv şi uitându-ne pe statistici să constatăm care este performanţa aşa cum este ea reflectată în numărul de cauze, numărul de condamnări în instanţă, numărul de achitări. Deci vom avea cifre, care sunt mai obiective decât opinia mea la acest moment", a msi spus ministrul Justiţiei.

Tiberiu Niţu şi Codruţa Kovesi îşi încheie în mai mandatele la conducerea PICCJ şi respectiv DNA, existând posibilitatea să fie propuşi pentru un al doilea mandat în aceste funcţii.

Procurorul general al României şi procurorul-şef al DNA sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. Şeful statului poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere din Ministerul Public.

Sursa: Mediafax

 

Mai multe articole despre:
null