MENIU

Ministrul grec de interne: ''Poporul grec nu cedează șantajului''

Ministrul gred de interne

Ministrul grec al apărării, Panos Kammenos, aliat al coaliției de guvernare a lui Alexis Tsipras, a reacționat la publicarea mai multor sondaje care dau un ușor avans votului ''NU'' la referendumul care a avut loc duminică în Grecia, estimând că ''poporul grec nu cedează șantajului'', relatează AFP.

''Poporul grec a dovedit că nu cedează șantajului, terorii și amenințării. Democrația a învins, scrie pe contul său de Twitter Kammenos, liderul micului partid Grecii Independenți (Anel), care participă la coaliția guvernamentală a stângii radicale Syriza, condusă Tsipras.

Numărul grecilor care au votat ''NU'' la referendum este mai mare cu 3 %-4 %, decât al celor care au votat ''DA'', indică sondaje efectuate prin telefon, difuzate de patru canale de televiziune, Alpha TV (Marc), ANT1 (Metron Analysis), Mega TV (GPO) și Star TV (MR), a relatat agenția elenă de presă ANA.

Primele rezultate oficiale ale votului de la Referendumul din Grecia arată că 59,9% dintre greci au votat NU. S-a luat în calcul doar 14% dintre buletinele de vot, transmite Realitatea TV.

Peste 52% dintre greci au votat NU la referendum și au respins măsurile de austeritate pe care le presupune un acord cu UE și FMI, potrivit unui exit-poll citat de presa greacă.

Urnele s-au închis la ora 19.00 la așa-numitul "Greferendum" - cu trimitere la posibilitatea unui Grexit în urma unui NU spus de greci - este crucial nu doar pentru viitorul Greciei, ci și al Europei. Prezența la vot a depășit 60%, potrivit unor prime estimări transmise de corespondentul Realitatea TV de la Atena.

Numărul celor care au votat ''NU'' planului creditorilor este mai mare decât al celor care au spus ''DA'' la referendumul din Grecia, inițiat de către premierul Alexis Tsipras, potrivit unor sondaje la ieșirea de la urne, relatează AFP.

Un sondaj al canalului Star dă o marjă între 49% — și 54% în cazul celor care au votat ''NU'' și între 46% și 51% în cazul celor care au votat ''DA''.

Canalul de televiziune Mega indică între 49,5 % și 53, 5 % pentru votul ''NU'' și între 46,5 % și 50,5 % pentru votul ''DA''. Guvernul lui Tsipras a declarat victoria votului ''NU''

Mai multe articole despre:
Grecia referendum Grecia