MENIU

Ministrul Finanţelor, despre creşterea preţurilor carburanţilor la pompă: "Se vor lua nişte măsuri"

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, marţi, în Parlament, că nu a urmărit preţul carburanţilor la pompă, afirmând că, înaintea de reintroducerea supraacizei, a discutat cu reprezentanţii companiilor din domeniu, dar nu a primit asigurări că preţurile nu vor creşte în urma supraacizei.

"Sincer, nu am urmărit care este preţul la pompă, din punctul ăsta de vedere. Noi, când am făcut analiza, am ţinut cont de faptul că în momentul în care s-a redus acciza, ea nu s-a regăsit nici în preţul de la pompă, într-o scădere direct proporţională a preţului la pompă, dar nici într-o creştere a impozitului pe profit al companiilor care vindeau carburanţi, ceea ce ne-a făcut să ne dăm seama că această diferenţă pe care statul o lăsase ca o facilitate pentru fiecare cetăţean a fost preluată de către companii. Am constatat că ea a fost preluată, am şi iniţiat acţiuni de control. Mai mult decât atât, în momentul în care am decis să facem această creştere pentru că am avut consultări înainte cu companiile din domeniu şi nu numai, am decis să creem această creştere în două etape pentru a nu crea un şoc de consum şi am luat în calcul cam care ar putea fi scăderea de consum şi am ţinut cont şi de valoarea accizei, valoarea cu care trebuie să crească acciza”, a declarat Ionuţ Mişa.

Ministrul Finanţelor: "Se vor lua nişte măsuri"

El a fost întrebat despre afirmaţiile premierului Mihai Tudose despre unele măsuri ce vor fi luate dacă preţurile carburanţilor vor creşte în urma reintroducerii supraaccizei. ”Nu pot să comentez eu declaraţiile premierului, dar eu am încredere în premier şi în faptul că se vor lua nişte măsuri şi vor fi nişte analize. Nu ştiu exact la ce se referea dânsul”, a spus Ionuţ Mişa, citat de Mediafax. 

La remarca jurnaliştilor că preţurile carburanţilor au crescut, ministrul Finanţelor a răspuns: "Urmărim indiscutabil să vedem ce se întâmplă şi din punctul ăsta de vedere, vom monitoriza şi ulterior să vedem dacă creşterea de preţ se regăseşte într-o creştere a profitabilităţii companiilor care vând carburanţi, pentru că în mod firesc ar trebui ca acea diferenţă peste valoarea cu care a crescut acciza să se regăsească în profitul companiilor şi, automat, într-un impozit pe profit mai mare la nivelul bugetului de stat".

Consiliul Concurenţei verifică preţurile la carburanţi după introducerea supraaccizei 

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat, marţi, că urmăreşte evoluţia pieţei de carburanţi, urmând ca, dacă vor fi semnale că s-a profitat de supraacciză pentru a avea creşteri excesive de preţ, va interveni pe piaţă.

"Urmărim constant evoluţia pieţei de carburanţi. Cam o lună durează şi apoi vedem dacă se impune să intervenim sau nu. Am intensificat în această perioadă controalele. Strângem preţurile la toate companiile pe care le-au practicat înainte de creşterea accizei şi pe care le practică acum, după creşterea accizei”, a declarat Bogdan Chiriţoiu.

Cu cât s-au scumpit carburanţii?

Potrivit, peco-online.ro comparativ cu luna trecută, preţul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 6.3%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 14.5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În cazul motorinei, preţul mediu al unui litru a crescut cu 4.8%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 11.0 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În această perioadă România se află pe locul al doilea în Uniunea Europeană în topul ţărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria. 

În cazul motorinei, ţara noastră se află pe locul cinci între statele Uniunii Europene în ceea ce priveşte cel mai mic preţ la acest tip de combustibil, după Bulgaria, Letonia, Lituania, Luxemburg.

Comparativ cu celelalte ţări UE, România se clasează pe locul 10 la benzină fără taxe, că fiind cea mai ieftină, după Bulgaria, Cehia, Franţa, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Regatul Unit, în timp ce motorină fără taxe comercializată la noi este pe locul al 19-lea în topul celor mai mici preţuri, după Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Slovacia, Slovenia, Regatul Unit.