MENIU

Ecaterina Andronescu, explicații despre schimbările majore din educație

Ecaterina Andronescu

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a explicat pentru Realitatea TV ce schimbări sunt anunțate în Educație.

Legea Educației, promisă de PSD în programul de guvernare, se va transforma în legile educației. Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, a declarat că vor fi trei legi ale învățământului: o lege pentru învățământul preuniversitar, alta pentru universitar, dar și un statut al cadrului didactic.

”Vor fi trei legi, legea învățământului preuniversitar, legea învățământului superior sau universitar și statutul personalului didactic și împeună vom constitui ceea ce probabil se va numi codul educatiei. Legea este foarte stufoasă, să conțină toate competențele legislative pentru toate cele trei domenii, ele sunt destul de diferite între ele și una este să umbli cu 300 de pagini și să cauți în ele și alte este să cuți într-un act normativ de dimensiune mai mică, unde citesti mai repede ceea ce te interesează, și le si asumi mai repede”, spune ministrul Educației.

Clasa zero devine clasa I

Ministerul Educaţiei propune schimbarea denumirii clasei zero în clasa întâi. Acest lucru înseamnă că toate celelalte clase se vor decala. Ciclul primar va începe, așadar, de la clasa întâi la clasa a V-a, gimnaziul de la clasa a VI-a până la clasa a XI-a, iar liceul de la clasa a X-a până la clasa a XIII-a.

”Denumirea mi se pare total nepotrivită. Cum să zicem copiilor că merg la școală în Clasa Zero. Zero înseamnă nimic. Clasa pregătitoară, așa cum este ea numită în lege devină clasa I, nu schimbăm metodologia, ci doar numerotarea”, a explicat Ecaterina Andronescu, pentru Realitatea TV.

Evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a

De asemenea, altă modificare privește evaluările naționale care în prezent sunt susținute de elevii de clasa a II, clasa a IV-a și clasa a VI-a.

Conform modificărilor propuse, evaluarea de la clasa a II-a se va da la clasa a III-a-a, iar cea de la clasa a VI-a la clasa a VII-a. Evaluarea care se dă acum la clasa a IV-a nu se va mai susține.

”Evaluările actuate sunt nefolositoare”, a precizat Ecaterina Andronescu, adăugând că aceste evaluări trebuie făcute pentru a vedea care sunt copii care de indepărtează de ceea ce ar trebui să învețe la școală.

Evaluare Națională la clasa a III-a! Schimbarea anunțat de ministrul Educației

Bacalaureat

În ceea ce privește Examenul de Bacalaureat, propunerile au în vedere introducerea unui examen diferențial.

”Și acum avem Bacalaureat diferențiat. Absolvenții de liceu dau examen diferențiate pe profile. Propunerile vin să stabilească o mai mare stabitate în sistem”, a mai spus ministrul Educației.

Schimbare majoră în educație: Primul pas către introducerea BAC-ului diferențiat