MENIU

Ministrul Economiei vrea să schimbe conducerea companiei Electrica

<p>Prețuri mari la energie</p>

Ministerul Energiei a solicitat convocarea Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) Electrica pentru alegerea unor noi membri ai Consiliului de Administraţie al furnizorului şi distribuitorului de energie. Motivul: compania nu a știut să folosească banii obținuți în urma listării pe bursă de anul trecut. "Atunci când facem astfel de listări să nu le facem doar de dragul de a le face", a spus ministrul.

În raportul transmis Bursei de Valori se arată că solicitarea privind convocarea AGA a fost formulată de Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, în numele statului român, în calitate de acţionar cu 48,87% din capitalul societăţii Electrica. Solicitarea este semnată de Andrei Gerea, ministrul Energiei.

Actualul Consiliu de Administraţie al Electrica este alcătuit din Victor Cionga (preşedinte), Michiel Boersma, Arielle Malard de Rothschild, Cristian Busu şi Victor Grigorescu.

Săptămâna trecută, ministrul Energiei a criticat actuala conducere Electrica pentru că „doarme pe banii din privatizare" şi nu îi foloseşte pentru investiţii în reţele şi achiziţii în regiune.

„Ideea este că atunci când facem astfel de listări să nu le facem doar de dragul de a le face. Şi statul să aibă ceva de câştigat, să avem un preţ bun pe acţiunile pe care le vindem şi să folosim banii. Uitaţi-vă la Electrica, se stă de un an de zile, se doarme pe banii ăia, nu s-a făcut nimic. Eu mă gândesc că aceşti bani pot fi folosiţi în îmbunătăţirea sistemului, în performanţe, în smart-griduri, de exemplu, în investiţii strategice în regiune, nu să facem deal-uri cu acţionarii, să îi ajutăm să dea bine la Londra", a declarat Gerea săptămâna trecută.

Ministrul spune că esenţa acestor listări este asigurarea finanţărilor pentru investiţii. „Vinzi pe bursă doar ca să asigurăm acolo piaţa şi prezenţa? Nu văd rostul. Capitalizezi dacă ai nevoie de bani. În momentul ăla te duci pe bursă şi spui: Vreau nişte bani. Aşa de ce să te duci pe bursă, doar aşa ca să îţi vinzi contorul? Eu ştiu, sunt angajamente, vrem să asigurăm transparenţa...", a spus ministrul Energiei.

Oferta de vânzare pe bursă a 51% din acţiunile Electrica a avut loc în iunie 2014, compania strângând din piaţă o sumă record, de 1,95 de miliarde de lei (443 milioane euro). Acţiunile companiei au fost listate în paralel la Bursa de Valori Bucureşti şi la cea de la Londra, potrivit Adevarul.ro.

Mai multe articole despre:
Electrica ministrul Economiei