MENIU

Ministrul de Finanțe îl contrazice pe premierul Ponta. "Adio, FMI"

Acordul cu FMI "trebuie dus până la capăt şi nu mai trebuie continuat". O spune într-un interviu la RFI ministrul de Finanţe, Darius Vâlcov. Cu mai puțin de o lună în urmă, premierul Victor Ponta a declarat că România ar putea negocia un alt tip de acord cu Fondul Monetar International dupa ce expira, in 2015, acordul in vigoare.

Daris Vâlcov mai declară că "nu sunt semne că ar urma anul viitor o criză", dar pentru această situaţie România are pregătită o soluţie de avarie, "faimosul buffer de cinci miliarde, care între timp a ajuns la aproape 9,2 miliarde".

Întrebat dacă există riscul ca România să se împrumute mai scump de pe pieţe, fără un acord cu FMI, Darius Vâlcov a răspuns: "Eu nu cred că acest risc este real. Sunt păreri şi păreri. Sunt unii specialişti care susţin încheierea unui nou acord cu FMI şi Comisia Europeană, bine, am cam rămâne ultimii din Europa care am face acest lucru şi sunt alţii care susţin părerea mea şi anume că nu mai trebuie continuat, trebuie dus până la capăt acest acord şi nu mai trebuie continuat".

Darius Vâlcov a mai spus: "Cred că acest risc, unicul de fapt pe care îl tot vehiculează pe piaţă anumiţi analişti nu este extrem de serios. Aici depinde foarte mult de ratingul ţării, depinde foarte mult de istoricul şi România începe să aibă de doi ani de zile un istoric bun şi mai mult decât atât, depinde de performanţa economică şi de modul în care duci la bun sfârşit o execuţie bugetară şi bineînţeles la felul în care se mişcă economia. Dacă noi ne facem treaba internă, nimeni nu va veni cu un rating defavorabil, astfel încât împrumuturile pentru refinanţare pe care noi le facem să fie dezavantajoase pentru statul român". Mai multe...

Victor Ponta s-a răzgândit: vrea un alt acord cu FMI după ce expiră acordul în vigoare

Cu mai puțin de o lună în urmă, premierul Victor Ponta a declarat că România ar putea negocia un alt tip de acord cu Fondul Monetar International dupa ce expira, in 2015, acordul in vigoare.

"Daca reusim sa incheiem acordul de ajutorare cu succes, si cred ca vom reusi, nu vom avea nevoie de un nou acord preventiv... Poate putem discuta un alt timp de acord. Cred ca sunt diferite tipuri de acorduri cu FMI, spre exemplu cel cu Polonia", a declarat Ponta, citat de Reuters.

 

Mai multe articole despre:
FMI acord FMI