MENIU

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, avertizează Austria: „Toate interesele Austriei la nivel internațional sunt în atenția noastră”

Bogdan Aurescu - Ministrul de Externe

Boicotul firmelor austriece este răspunsul românilor la votul negativ dat de Austria pe 8 decembrie aderării României la spațiul de liberă circulație. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, explică într-un interviu pentru Digi24 pașii făcuți la nivel diplomatic după votul din Consiliul JAI. 

„Am convocat ambasadorul Austriei la București și am protestat împotriva alegațiilor privind rele tratamente față de companiile austriece. Toate interesele Austriei la nivel internațional sunt în atenția noastră”, a explicat șeful diplomației de la București. 

Aceste demersuri trebuie dozate foarte atent, așa cum a precizat Aurescu. Este normal să ne exprimăm dezaprobarea, pe de altă parte este nevoie de construcție. 

Acesta a mai punctat că avem nevoie de votul Austriei și că vom avea o atitudine echilibrată, atentă. Autoritățile statului nu vor boicota firmele austriece și Austria în general. Pe de altă parte,  Ministrul de Externe român nu contestă dreptul fiecarui cetățean să aleagă propria conduită. 

Referitor la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Bogdan Aurescu a punctat că este o analiză de mai multă vreme. Există o singură acțiune pe care România o poate introduce direct împotriva Austriei la CJUE, anume o acțiune în constatarea încălcării obligației de stat membru. Presupune sesizarea Comisiei Europene. Avizul motivat se dă în 3 luni, faza contencioasă durează aproape 2 ani. Pentru acest tip de procese CJUE are o jurisprudență extrem de redusă. 21,8 luni este media unei astfel de proceduri. 

„Dorim să intrăm cât mai rapid în Schengen. Mai este o acțiune pe care Comisia o poate introduce împotriva Austriei și mai există două acțiuni pe care România le-ar putea introduce împotriva Consiliului UE. Dacă CJUE ar anula decizia din 8 decembrie, ar fi nevoie de o altă decizie pe procedură. În toate aceste proceduri nu se pot obține despăgubiri. Curtea nu va putea obliga Austria să voteze pozitiv”, a explicat Bogdan Aurescu.