MENIU

Ministrul Apărării se dezice de "Schengenul militar". Traducerea a fost greșită

,,Guvernul nu a discutat despre formarea unui spaţiu Schengen militar!" Precizările vin din partea ministrului Apărării. Mihai Fifor atrage atenţia că discursul său de la Adunarea Parlamentară NATO, în care a vorbit despre aderarea României la spaţiul Schengen, a fost tradus greşit sau interpretat eronat de agenţia de presă de stat.

"Infirmăm categoric ideea lansată în spaţiul public potrivit căreia, în cadrul Guvernului României, s-a luat în discuţie ideea de formare a unui spaţiu Schengen militar. Facem precizarea că sintagma „Schengen militar" se referă generic la simplificarea procedurilor şi a legislaţieiţărilor europene pentru a facilita mişcarea trupelor NATO, dintr-o ţară în altă, astfel încât participarea la exerciţii cu un număr mare de trupe şi echipamente să se desfăşoare rapid", se precizează într-un comunicat MAPN.

Ministrul Mihai Fifor, în discursul său, nu a făcut referire niciun moment la discutarea în Guvern a ideii formării unui spaţiu „Schengen militar". El a precizat faptul că abordarea unui spaţiu Schengen militar nu se poate realiza fără ca ţara noastră să continue demersurile de aderare la Spaţiul Schengen, a explicat ministerul. România a îndeplinit toate condiţiile impuse, conform termenelor agreate şi angajate.

Traducerea exactă a declarației ministrului apărării despre acest subiect ar fi fost: „Noi vorbim de asemenea despre birocraţie. Suntem conştienţi despre birocraţia de la frontierele României. Acesta este motivul pentru care insistăm, şi fac asta şi în numele Guvernului, nu putem discuta despre un spaţiu Schengen militar fără a vorbi despre spaţiul Schengen propriu-zis. Bineînţeles, convoaiele militare staţionează la frontiere, pentru că acestea sunt regulile. Încercăm să creăm reguli noi, dar ele fac parte din politica generală a spaţiului Schengen. Fac încă o dată precizarea: dacă este să vorbim despre spaţiul Schengen, trebuie să ne întoarcem la agenda Schengen şi să o discutăm încă o dată. Eu cred cu tărie că România merită să fie membru al spaţiului Schengen, este un lucru foarte important în efortul nostru de a demonstra că suntem un partener de nădejde al Alianţeişi al SUA".

Din primele verificări, declaraţiile ministrului apărării au fost traduse eronat, schimbându-se profund sensul celor susţinute. În acest sens, ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, va sesiza, în cursul zilei de 9 octombrie 2017, organizatorii evenimentului pentru a se lua măsurile care se impun.

În acelaşi timp, Mihai Fifor va face o sesizare şi către Comisia pentru Cultură şi Media din cadrul Senatului României, pentru a verifica modul cum AgenţiaNaţională de Presă Agerpres a preluat traducerea şiprecizăriile ulterioare ale ministerului, fără a specifica faptul că în ştireainiţială a fost vorba despre o eroare de traducere. Nici la această oră, ştireainiţială nu a fost corectată pe site-ul oficial Agerpres iar precizările oferite de către minister seara trecută sunt semnalate înt-un articol separat, fără trimitere la subiectul iniţial.

Mai multe articole despre:
Mihai Fifor schengen militar