MENIU

Ministrul Agriculturii: Am solicitat creșterea cofinanțării UE pentru programele de promovare

Constantin: Am solicitat creșterea cofinanțării UE pentru programele de promovare a produselor agricole

România a solicitat creșterea cofinanțării UE pentru proiectele de promovare a produselor agroalimentare în țările aflate sub asistență financiară internațională sau care au un acord cu FMI și UE și a insistat pentru menținerea cotei de finanțare a agenților economici participanți la program la nivelul actual de 20%, a declarat luni, la Bruxelles, ministrul român agriculturii, Daniel Constantin.

Ministrul a precizat în cadrul unei conferințe de presă susținute în marja Consiliului agricultură și pescuit (AGRIFISH) al UE că România a înregistrat un mic succes din acest punct de vedere.

"Este foarte important pentru noi pentru că prin acest program la care am avut acces România a putut să promoveze o serie întreagă de produse pe piețele UE sau pe piețe terțe și, odată cu aprobarea acestor schimbări prin Politica Agricolă Comună (PAC), vom avea acces în primul rând la sume mai mari, pentru că suma a crescut la 200 de milioane de euro pentru toate statele membre, deci implicit va fi o creștere pentru fiecare stat membru", a spus Constantin, precizând că până acum contribuția era de 50% din partea Comisiei Europene, 30% a statului membru și 20% din partea agentului economic.

"Comisia a propus ca statul membru să nu mai cofinanțeze aceste programe, crescând în egală măsură și contribuția UE, și participarea fiecărui agent economic. Noi am solicitat ca în continuare să avem acces la această posibilitate de a cofinanța, pentru că nu ne dorim ca agentul economic să vină cu o contribuție foarte mare. Având în vedere faptul că nu sunt suficient de bine dezvoltați în România, deocamdată, cei care vor să iasă pe piețele terțe, cred că lucrul acesta ar îngreuna participarea lor la acțiunile de promovare", a adăugat ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

Potrivit acestuia, România a solicitat, alături de Cipru și Portugalia, ca cele trei țări aflate sub asistență financiară internațională sau într-un acord cu FMI și UE să poată avea o cofinanțare mai mare cu 10%.

"Soluția de compromis la care cred că s-a ajuns astăzi este aceea ca pe noua propunere participarea agentului economic să nu fie mai mare de 20%, deci exact atât cât este în prezent, CE să cofinanțeze 75%, statul membru nu mai cofinanțează. România, în urma solicitării pe care a avut-o alături de Cipru, a obținut nu 10%, dar o creștere cu 5% a procentului de cofinanțare al UE, atâta timp cât suntem sub asistență financiară internațională. Sper să se concretizeze această propunere în cadrul discuțiilor de astăzi și să începem odată cu implementarea noii PAC acțiunile de promovare pe acest nou principiu", a mai declarat ministrul.

În acest sens el, a vorbit despre campaniile de promovare cu rezultate foarte bune derulate de România pentru produse ca magiunul de Topoloveni, vinurile românești și nu numai în țări precum China, Thailanda și Rusia.