MENIU

Minerii de la Exploatarea de Uraniu Crucea, blocaţi în subteran de luni, au ieşit la suprafaţă

Cei aproape o sută de mineri de la Exploatarea de Uraniu Crucea-Botuşana, din judeţul Suceava, care s-au blocat în subteran luni seară, au ieşit la suprafaţă, unde continuă, însă, greva foamei pe platforma din faţa unităţii miniere.

Liderul Sindicatului Exploatare Preparare Uraniu, Mugurel Huţuleac, a declarat, marţi seară, pentru News.ro că minerii vor continua protestul cel puţin până miercuri, când este programată o întâlnire între vicepremierul Costin Borc, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, şi reprezentanţi ai sindicatului.

”Cei 93 de mineri care se mai aflau în subteran au ieşit pe platformă, însă nu au renunţat la greva foamei. Mâine, vom avea o întâlnire cu vicepremierul Borc şi cu ministrul Energiei, în care vom discuta revendicările din lista înaintată de către grevişti. În funcţie de rezultatul discuţiilor se va decide dacă protestul va continua”, a afirmat Huţuleac.

El a precizat că, dacă protestele vor continua, greviştilor de la Exploatarea de Uraniu Crucea-Botuşana li se vor alătura şi alţi ortaci din ţară, membri ai Federaţiei Miniere Energia.

Peste o sută de mineri de la Exploatarea de Uraniu Crucea-Botuşana s-au blocat în subteran luni, în jurul orei 18.30, iar 93 dintre aceştia au intrat şi în greva foamei.

Protestatarii au invocat mai multe probleme legate de viitorul minei, ei având o listă de revendicări pe care au semnat-o şi înaintat-o către factorii de răspundere, inclusiv Ministerul Energiei.

Minerii, angajaţi ai sucursalei din Suceava a Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), solicită neîntreruperea activităţii de producţie şi continuarea exploatării miniere, conform planului anual de extracţie şi a licenţei de exploatare, care este valabilă până în anul 2020, conform news.ro.