MENIU

Min. Finanţelor, despre Legea Redevenţelor şi rectificările bugetare. Cum arată bugetul pentru 2017

Ministrul Anca Dragu a vorbit, la emisiunea Prime Time News cu Denise Rifai, de la Realitatea TV, despre bilanţulul economic al unui an de guvernare al cabinetului Cioloş.

Ministrul Dragu a vorbit, la Realitatea TV, despre stadiul în care se află Legea Redevenţelor şi de ce nu a putut fi adoptată până acum, explicând că "Legea impozitului petrolier are 2 componente: o componentă de redevenţă, se plăteşte la productie, şi un impozit de profit specific pentru activitatea petrolieră. Anul 2016 nu a fost cel mai bun context economic în schimbarea legislaţiei. Preţul internaţional este mic şi există un apetit scăzut din partea investitorilor să investească în acest regim...investitorii sunt puţin sceptici să discute şi, pe de altă parte, şi pentru stat e delicat să găsească un regim de impozitare stimulativ pentru investiţii, dar echitabil când preţul pretrolului creşte. Acesta a fost contextul economic care a făcut discuţiile mai dificile.

Redevenţele în România sunt comparabile cu ţările din jur, avem redevenţa între 3,5 şi 13,5, ca atare nu e tocmai un nivel scăzut. Trebuie să comparăm nu doar preţul ci şi producţia, preţul superior, cel de 13,5, e destul de mare. Mai discutăm şi de impozul petrolier, ideea e ca în total, cât devine statului dintr-o exploatare de acest gen să fie de 60%. Deci impozit de 35% sau 40%, pentru noile companii...

Cadrul legal prevede o clauză de stabilitate, dar pentru a fi echitabile, acestea trebuie să aibă 2 elemente, să fie definite în timp -câţi ani se păstrează- şi să fie definite economic, dacă preţul explodează, să revină un profit şi statului. Mai e un OUG din 99 şi se referă la exploatările off-shore.

Cu siguranţă pentru noile acorduri, iar pentru cele deja existente trebuie discutată o clauză de stabilitate. Acest proiect de lege ar putea fi aprobat ca proiect de lege de guvern şi trimis apoi Parlamentului. Noi considerăm legea redevenţei definitivată", a mai spus ministrul Finanţelor.

Anca Dragu a explicat şi ce venituri bugetare va aduce această lege a redevenţelor: "Am făcut simulări. Ideea e ca noua lege să fie comparabilă cu regimul prezent, avem două OUG care reglementează impozitul pe profitul neaşteptat, o taxă de monopol şi impozitul de 16%. Totul depinde de preţul petrolului, însă. România va încasa similar, dar în acest moment nu avem niciun fel de venit în off-shore, de acolo nu încasăm nimic pentru că, practic, nu se produce nimic. Pe zona de on-shore suntem ok. Avem o încasare suplimentară la 1,5 mld lei din aceste 3 OUG care reglementează activităţile specifice.

Legea poate fi aprobată de următorul Guvern. Sunt cifre documentate, principiul a fost o împărţire echitabilă, cum se face în întreaga lume".

BUGETUL pentru 2017, majorările de salarii şi 2% pentru bugetul de Apărare

Ministrul Finanțelor Anca Dragu a explicat, la Realitatea TV, că în 2016 s-au economisit 15 miliarde de lei și că va urma o rectificare bugetară, prin care vor fi dați bani administrației locale: "Pot să vă spun că avem economii la mai multe categorii de cheltuieli, la bunuri şi servicii şi la investiţii. La bunuri şi servicii există contracte mai mici făcute de instituţii. Mi-e greu să spun, ca ministru de Finanţe, că e o pierdere că nu s-au cheltuit banii. Dacă erau cheltuieli inteligente, e o pierdere, dacă nu erau, este clar un câştig.

S-au economisit 15 miliarde întregul an. La partea cu investiţii, cele mai mari sunt în zona trasporturilor. Am găsit proiecte blocate din motive administrative, blocate în instanţă. Ţineţi minte coada de la Podul Agigea de astă vară, acolo era o problemă în instanţă.

Vom face o rectificare bugetară săptămâna viitoare. Vom trimite primarilor din ţară circa 1 miliard, sume de reechilibrare.

Rectificarea e pozitivă: avem venituri suplimentare, avem 298 milioane în plus de venituri. Păstrăm 2,98 în termeni PIB deficit până la finalul anului. Banii trimişi în teritoriu sunt pentru cei care au făcut investiţii şi au nevoie de fonduri suplimentare.

Pentru noiembrie şi decembrie ne aşteptăm să fie plăţi semnificative....e un fenomen care se întâmplă în fieare an în România.

În bugetul din 2017 există un deficit de 3% şi nu sunt prinse majorările de salarii. E construit pe renunţarea la acciza la carburanţi (...) în proiectul la care noi lucrăm acum avem creşterea de pensii de la anul, avem creşterile salariale prin care majorăm salarii în domeniile considerate prioritare. (...) Avem 2 miliarde pe salarii în plus, un plus la fondul de salarii faţă de 2016.

Facem tot ce putem pentru a avea 2% din PIB pentru Apărare", a mai spus ministrul Finanţelor, la Realitatea TV.