MENIU

Mii de suspecți de terorism supravegheați la Londra de serviciile de securitate britanice

<p>Mii de suspecți de terorism supravegheați la Londra de serviciile de securitate britanice</p>

Serviciile britanice de securitate monitorizează mii de suspecți de terorism la Londra și sunt implicate zilnic în operațiuni în acest scop, a declarat primarul Londrei, Boris Johnson, într-un interviu publicat sâmbătă, relatează Reuters, potrivit AGERPRES.

"În Londra suntem foarte, foarte vigilenți și foarte, foarte preocupați", a spus primarul Johnson într-un interviu pentru Daily Telegraph.

În august, Marea Britanie a ridicat nivelul său de amenințare internațională la "sever", al doilea în ordinea clasificărilor, ceea ce înseamnă că un atac este considerat foarte probabil. Premierul britanic David Cameron a avertizat că jihadiștii din gruparea Statul Islamic (IS) care luptă în Siria și Irak reprezintă cel mai mare risc de securitate cu care țara s-a confruntat vreodată.

Circa 500 de britanici s-au alăturat luptelor în regiune, iar autoritățile au avertizat de mai multă vreme că veteranii radicalizați de lupte ar reprezenta un mare pericol la întoarcerea în țară. Totuși, Boris Johnson a avertizat că pericolul este mai răspândit.

"În fiecare zi — după cum ați văzut recent a trebuit să ridicăm nivelul de amenințare — forțele de securitate sunt implicate în mii de operațiuni", a spus primarul.

"Există probabil câteva mii de persoane pe care le monitorizăm la Londra", a adăugat el.

Riscul reprezentat de cetățeni britanici radicalizați a fost ilustrat cel mai mult de atacurile teroriste de la Londra din iulie 2005 comise de patru tineri islamiști britanici, notează Reuters.

Anul trecut, doi britanici convertiți la islamism l-au înjunghiat mortal pe un soldat în plină zi pe o stradă din Londra, iar marți cinci tineri au fost arestați de poliție într-o operațiune împotriva terorismului legat de islamism.

Afirmațiile lui Johnson văd lumina tiparului la o zi după ce principalul responsabil antiterorism, Mark Rowley, a avertizat poliția din întreaga țară să fie în alertă din cauza posibilelor riscuri pentru siguranța lor. "Sunt introduse măsuri pentru a spori vigilența polițiștilor și personalului", a spus Rowley.