MENIU

Mii de doze de vaccin anti-Covid contrafăcute și măști false, descoperite în China și Africa de Sud. "E doar vârful aisbergului", spune Interpol

Vaccin anti-Covid19

Mii de doze de vaccin anti-Covid contrafăcute au fost descoperite de poliția din China și Africa de Sud. Reprezentanții Interpol avertizează că acesta reprezintă „doar vârful aisbergului” în toată această activitate de criminalitatea legată de vaccinul împotriva noului coronavirus.

Orgnizația cu sediul la Lyon susține că 400 de flacoane - echivalentul a aproximativ 2.400 de doze - care conțin vaccinuri false împotriva Covid-19, au fost descoperite într-un depozit din Germiston, situate lângă Johannesburg, Africa de Sud. Tot acolo, ofițerii de poliție au găsit și mii de măști neconforme. În urma acestei acțiuni, au fost arestate patru persoane, dintre care trei cetățeni sunt de origine chineză și un altul care provine din Zambia, potrivit The Guardian.

Totodată, în China, poliția a identificat cu sprijinul Interpol o rețea de vânzare a vaccinurilor Covid-19 contrafăcute. Totul s-a petrecut în urma raidurilor făcute în incinta unde erau produse vaccinurile contrafăcute, aproximativ 80 de suspecți fiind arestați. În plus, peste 3.000 de doze de vaccin au fost confiscate de la fața locului.

Vă reamintim că la finalul anului trecut Interpol a avertizat cele 194 de ţări membre să se pregătească pentru acţiuni ale crimei organizate centrate pe vaccinurile împotriva noului coronavirus

Astfel, într-o atenţionare de securitate de nivel portocaliu, organizaţia avertiza asupra unei "potenţiale activităţi criminale legate de contrafaceri, furturi şi promovarea ilegală de vaccinuri împotriva COVID-19 şi a gripei".

"Pandemia a făcut deja loc unei activităţi prădătoare şi oportuniste fără precedent", menţiona Interpol la începutul lunii decembrie a anului trecut, adăugând că a constatat deja "promovarea, vânzarea şi administrarea de vaccinuri false" împotriva coronavirusului.

"Într-un moment în care mai multe vaccinuri împotriva COVID-19 se apropie de aprobare şi de o distribuire pe scară largă, va fi crucial să fie garantată securitatea lanţului de aprovizionare şi să se identifice site-urile ilegale care vând produse contrafăcute", atrăgea atenţia organizaţia.