MENIU

Mihai Fifor: Marea Neagră nu e lac rusesc, este un spaţiu sigur

Marea Neagră nu este un lac rusesc, chiar dacă Mosocva încearcă să demonstreze că este o zonă pe care o controlează, susţine ministrul Apărării, Mihai Fifor. Acesta a precizat că, în ciuda acestor încercări, pe Marea Neagră se circulă în siguranţă. 

„După anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, în 2014, aceste activităţi la Marea Neagră s-au înteţit. România şi aliaţii demonstrează că Marea Neagră nu este un lac rusesc. Este o mare deschisă, în care se circulă în perfectă siguranţă. (…) Ori de câte ori ieşim la exerciţiu, există un răspuns din partea Rusiei, pentru că încearcă să demonstreze că Marea Neagră este zona pe care o controlează”, a declarat marţi seară ministrul Apărării, Mihai Fifor, la Antena 3.

Acesta a precizat că România, în calitatea sa de ţară NATO, este pregătită pentru orice.  „România, ca ţară NATO, se confruntă cu provocări destul de frecvent. Ori de câte ori apare o astfel de provocare, aeronavele se ridică, de câte ori avem nave străine NATO care intră în Marea Neagră, se intensifică aceste operaţiuni de recunoaştere, de descurajare, dacă vreţi,” a spus Fifor.

Ministrul Apărării a făcut aceste declaraţii în contextul în care, săptămâna trecută, avioanele Typhoon ale Forţelor aeriene britanice cantonate în România au interceptat o aeronavă militară rusească în apropierea spaţiului aerian NATO, deasupra Mării Negre. 

În 2005, într-un discurs la Universitatea Standford, fostul preşedinte Traian Băsescu a apreciat că Federaţia Rusă tratează Marea Neagra ca pe un "lac rusesc" şi a propus o internaţionalizare a prezenţei militare în zonă.

Mai multe articole despre:
Mihai Fifor