MENIU

Uşi glisante la metrou după crima din decembrie? Anunţul Metrorex despre un proiect-pilot

<p>Usi de securitate la metroul din Paris</p>
<p>Usi de securitate la metroul din Paris</p>

Metrorex confirmă informaţiile apărute în presă legate de discutarea unui proiect pilot privind introducerea de platforme cu uși glisante la peron, pentru siguranţa pasagerilor.

Pentru sporirea siguranței cetățenilor la metrou, Asocierea TIAB – Grupul VINCI Logic IT Consult a propus Metrorex implementarea unui "sistem de protecție a călătorilor din stațiile de metrou prin instalarea de platforme cu uși culisante la peron", în stația de metrou Victoriei 1.

Oficialii Metrorex spun că se poartă discuții pentru stabilirea căilor de urmat pentru propunerea tehnică, clarificarea aspectelor tehnice și a celor legale pentru implementare unui astfel de proiect pilot.

Implementarea unui proiect- pilot se realizează doar în baza reglementărilor legale, precizează directorul Metrorex ing. Dumitru Şodolescu.

"În ceea ce privește proiectul de investiții din toate stațiile de metrou, menționăm că până la acest moment, nu s-a demonstrat îndeplinirea condițiilor necesare care să stea la baza unei decizii de implementare care să arate:

- baza legală pentru constituirea unui obiectiv de investiții;

- oportunitatea, necesitatea și mai ales capacitatea de a implementa acest proiect;

- parametrii tehnico-economici necesar a fi realizați, efortul financiar estimat, orizontul de timp estimat pentru realizare, eforturi suplimentare necesare pentru exploatare, aspect privind eficiența, costurile generate de introducerea și exploatarea acestor echipamente, estimarea valorică a beneficiului;

- metode de recuperare a investiției (având în vedere că toate costurile generate de proiect nu sunt direct productive și conduc implicit la creșterea costului specific per călător transportat);

- gestionarea situațiilor de urgență în condițiile utilizării porților de siguranță, reautorizarea pentru PSI și situații de urgență a tuturor stațiilor pentru noua configurare;

- gestionarea aspectelor care intră în incidență cu sistemul de siguranță a traficului, cunoscând faptul că acesta este la nivel SIL4, ceea ce ar presupune că este necesar ca sistemul de siguranță al peroanelor să fie proiectat la nivel similar cu sistemul de siguranță al traficului instalat pe tren;

- implicațiile datorate înființării suplimentar de formații de lucru specilizate, recrutarea de personal specializat pentru întreținere și asigurarea finanțării pentru mentenanță", mai spune oficialul Metrorex

Totodată, au fost parcurse demersuri legale necesare pentru identificarea unei surse de finanțare însă la acest moment nu există o sursă de finanțare certă.

Subiectul unor măsuri suplimentare de protecţie pe peronul staţiilor de metrou a apărut după crima oribilă din decembrie 2017 când o tânără a fost împinsă în faţa trenului.

Magdalena Şerban, în vârstă de 36 de ani, a fost arestată preventiv pe 13 decembrie de către Tribunalul Bucureşti, ea fiind acuzată de omor calificat şi tentativă de omor. Criminala este acuzată că a mai încercat să împingă o femeie în fața metroului, cu câteva ore înainte, dar aceasta s-a apărat.

Mai multe articole despre:
metrorex Piaţa Victoriei