MENIU

Metoda uluitoare prin care orice lucru poate fi micșorat

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology au găsit o metodă prin care au reușit să micșoreze lucruri, fix așa cum numai prin desene sau prin filme ai putut să vezi. Cum e posibil?

Autorii acestei metode inedite sunt cercetătorii Daniel Oran și Samuel Rodriques. Aceștia pot micșora obiecte atât de mult încât să nu mai poată fi văzute decât cu microscopul. Cu alte cuvinte, mărimea oricărei structuri simple poate fi redusă la o miime din mărimea sa originală.

Probabil că te întrebi cum este posibil ca așa ceva să se întâmple în viața reală. Ei bine, cercetătorii au folosit un laser și un gel absorbant, materiale care de altfel sunt întâlnite în toate laboratoarele de biologie și inginerie.

Ulterior, cu ajutorul laserului, specialiștii au reușit să creze o structură din gel absorbant. Așadar, fenomenul de micșorare este produs tocmai de acestă structură din gel care poate reduce dimensiunea oricărui material și inclusiv a ADN-ului, la una microscopică.

„În mod normal, nanotehnologia folosește tehnologii foarte scumpe și necesită camere sterile… dar nu am avut nevoie să facem asta”, a zis Rodriques. „Este destul de dificil să ne imaginăm toate lucrurile pe care le putem face cu asta”

Progres în lumea științei - cercetătorii au găsit o metodă inedită de a micșora obiecte

Totuși, cum ar putea să ne ajute pe noi tehnologia celor de la MIT? Ei bine, ar puteacrea roboți minusculi care să ne îmbunătățească viața de zi cu zi.

„Oamenii au tot încercat să inventeze echipamente mai bune pentru a crea nanomateriale vreme de ani buni”, a zis profesorul de neurotehnologie Edward Boyden, care a condus studiul de dezvoltare a tehnologiei de micșorare. „Sunt tot felul de lucruri pe care le poți face cu așa ceva”.

Astfel, robotul minuscul ar putea fi folosit în medicină pentru a trata celulele canceroase din interiorul corpului uman. Însă, pentru acest lucru, cercetătorii trebuie să găsească o metodă prin care să adauge particule robot în medicamentele de cancer.

Sursă

Mai multe articole despre:
laborator descoperire mișcorare