MENIU

Ministerul de Interne: se emit Ordonanțele Militare 5 și 6. Municipiul Suceava, în CARANTINĂ TOTALĂ

MESAJ important de la Ministerul de Interne. Se anunță noi măsuri în România

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat au susținut, luni seara, o declarație de presă, la sediul Ministerului Afacerilor Interne. S-au anunțat încă două Ordonanțe Militare, respectiv 5 și 6, și carantinarea totală a municipiului Suceava.

Ministerul de Interne a decis, luni, emiterea Ordonantelor Militare 5 si 6. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă ținută, luni, la sediul MAI.

Bogdan Despescu: 

Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 31 martie 2020 ora 18.00.

Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Italia și din Italia către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 6 aprilie 2020.

Măsurile respective nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

Persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, și vor răspunde penal conform legii.

Persoanele care nu respectă condițiile izolării la locul declarat / la care au optat să efectueze izolarea și sunt identificate în afara spațiului de izolare vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea, și vor fi sancționate contravențional conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de urgență.

Raed Arafat:

O să mă refer la ordinul prin care am stabilit faptul că pacienții nu pot să rămână în UPU și că trebuie să fie internați chiar daca nu au tstarea pentru COVID infirmata sau confirmata. Am vazut unele reactii si vreau sa clarific ordinul si sa-l recitesc cel putin un articol din el, ca sa se inteleaga exact ce s-a scris acolo: 

Pacienţii prevăzuţi la alin. 1, pentru care este necesară spitalizarea, sunt internaţi în secţiile spitalului unde s-au prezentat – asta e prima variantă – în secţiile celorlalte spitale de specialitate conform prevederilor Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 1091 pe 2006 (…) – a doua variantă – sau în spitale nominalizate de către Direcţiile de Sănătate Publică – a treia variantă – care pot să fie şi spitalele de suport pentru COVID care sunt anunţate de Ministerul Sănătăţii.

Deci, nimeni nu a zis că bolnavul se internează obligatoriu în spitalul respectiv, dar o soluţie pentru bolnav trebuie să fie găsită, iar bolnavul, dacă este în stare critică, trebuie să fie tratat.

Raportul Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției de la ora 20:00 ne arata ca sunt, la acest moment, 2109 cazuri confirmate in tara. 65 de decese care sunt cauzate de COVID-19. Aici vreau sa subliniez situatia deosebita in care se afla localitatea sau municipiul Suceava. Din cele 2109 cazuri confirmate, 593 se afla in municipiul Suceava. In urma analizei realizate de Institutul National de Sanatate Publica si in urma discutiilor care au avut loc in grupul tehnico-stiintific si cu colegii de la Ministerul Sănătății și cu ministrul Tătaru, am considerat cu totii, din punct de vedere medical, ca trebuie luate masuri suplimentare in zona Sucevei. 

Marcel Vela:

Dragi romani, este o situatie complexa si importanta, care trebuie analizata la nivelul intregii tari, dar si punctual, pe judetele care inregistreaza cazuri si probleme dificile.  

Evoluția cazurilor din jud. Suceava, densitatea îmbolnăvirilor, riscul răspândirii infecțiilor, analiza făcută cu specialiștii in boli infecțioase, cu toți cei care ne desfășurăm activitatea zi și noapte in cadrul Comitetului national pentru situatii speciale de urgenta, impreuna cu toti factorii implicati, inclusiv alte institutii medicale care pun umarul la rezolvarea unor probleme extrem de importante, toate acestea au făcut ca, în această seară, să luăm o decizie extrem de importantă. In acest sens am emis Ordonanța Militară nr. 6 din 30 martie 2020 privind instituirea măsurii de carantinare asupra municipiului Suceava, a unor comune din zona limitrofă, precum și instituirea unei zone de protecție asupra unor unități administrativ-teritoriale din județ.

Se instituie pe perioada stării de urgență, măsura de carantinare în municipiul Suceava și în zona limitrofă formată din următoarele opt comune: Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei.

Se instituie pe perioada stării de urgență o zonă de protecție, ca perimetru de siguranță în jurul localităților carantinate, formată din toate celelalte unități teritoriale administrative din județul Suceava.

În zona carantinată prevăzută la art.1 este permisă intrarea, respectiv ieșirea pentru:

a)  transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în zona carantinată, precum și a aprovizionării populației;

b)  persoanele care nu locuiesc în zona carantinată dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor.

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, precum și operatorii economici din domeniul transportului feroviar de persoane nu vor comercializa bilete/abonamente sau alte titluri de călătorie pentru transportul călătorilor în zona carantinată decât dacă sunt respectate dispozițiile art. 3.

Toate restricțiile stabilite prin ordonanțe militare precedente se aplică în mod corespunzător în localitățile carantinate și în zona de protecție.

În zona de protecție, organele cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale vor stabili măsuri specifice de prevenire și limitare a intrării, respectiv a ieșirii persoanelor în/din zona de carantinare. În zona de protecție este interzisă deplasarea între localitățile din zonă a persoanelor ce aparțin altor categorii socio-profesionale.

Accesul pe aeroportul internațional „Ștefan cel Mare" Suceava este permis doar pentru zboruri efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

Consiliul Județean Suceava împreună cu primarii și consiliile locale din unitățile administrativ-teritoriale situate în zona de carantinare și zona de protecție vor lua măsuri de a asigura funcționarea serviciile de protecție și asistență socială, funcționarea corespunzătoare a serviciilor de utilități publice, precum și aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susținători sau altă formă de ajutor și care nu se pot deplasa de la locuință/gospodărie.

Este strict interzis accesul între localități prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile europene, naționale, județene și comunale.

Conducerea MAI, Guvernul României si cred ca sunt in asentimentul tuturor romanilor sa asiguram cetatenii din jud. Suceava de sprijinul nostru. Suntem si vom fi impreuna. Unitatea romanilor si speranta ca vom invinge in aceasta provocare ne vor face mai puternici si mai increzatori ca vom invinge.

Mai multe articole despre:
ordonanta militara 5 ordonanta militara 6