MENIU

Meleșcanu îi cere lui Iohannis să îl recheme în țară pe ambasadorul George Maior

Teodor Meleşcanu cere rechemarea ambasadorului George Maior, cererea fiind trimisă la Cotroceni. 

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a anunțat miercuri că i-a trimis președintelui Klaus Iohannis propunerea de rechemare de la post a ambasadorului României la Washington George Maior. 

„Comisia de politică externă a Senatului a solicitat MAE să facă o analiză referitoare la dl ambasador Maior. În urma acestei solicitări am făcut analiza respectivă şi am trimis şi la preşedinţie propunerea de rechemare a ambasadorului George Maior şi numirea unui nou ambasador la Washington. Analiza noastră s-a bazat şi pe raportul Comisiei SRI legat de folosirea SRI în scopuri persoale de domnul Maior”, a declarat Teodor Meleşcanu la un post de televiziune. 

Meleșcanu declara, joi trecută, că în două săptămâni va fi finalizată analiza MAE în cazul lui George Maior. El spunea că analiza ar putea include și concluzii precum propunerea de rechemare a acestuia din funcția de ambasador al României la Washington.

Liviu Dragnea a anunțat anul trecut, la o emisiune TV, că va solicita rechemarea din țară a lui Maior. 

Săptămâna trecută, MAE preciza că se delimitează de declaraţiile ambasadorului României în SUA, George Maior, prin scrisoarea deschisă adresată membrilor Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii, care a fost preluată în presă, şi evocă "obligaţia de rezervă a membrilor Corpului diplomatic în raport cu autorităţile române conform principiului separaţiei puterilor, prevăzut de Constituţia României".

”Ministerul Afacerilor Externe se delimitează de declarațiile domnului ambasador George Maior prin scrisoarea deschisă adresată membrilor Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului asupra activității Serviciului Român de Informații, care a fost preluată în presă.

Maior folosea SRI în scopuri personale

Delimitarea instituțională față de declarațiile domnului Maior este determinată de faptul că domnia sa nu recunoaște raportul adoptat de Comisia pentru controlul Serviciului Român de Informații a Parlamentului României și se referă la acesta ca fiind un text asumat de o parte a membrilor Comisiei.

Potrivit procedurilor parlamentare și democratice, Comisia, cu majoritatea membrilor, a aprobat raportul care este un document oficial al Parlamentului României.

În aceste condiții trebuie respectată obligația de rezervă a membrilor Corpului diplomatic în raport cu autoritățile române conform principiului separației puterilor, prevăzut de Constituția României.

Legea 269 din 17 iunie 2003 privind Statutul Corpului diplomatic și consular al României prevede la articolul 31, care se referă la obligațiile membrilor Corpului diplomatic și consular, ca aceștia să se abțină de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii României.

În conformitate cu prevederile articolului 58 din Legea 269/2003, încălcarea de către membrii Corpului diplomatic și consular al României a prevederilor legii și neîndeplinirea cu bună-credință a îndatoririlor de serviciu atrag răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, după caz., precizează un comunicat de presă al MAE. 

Meleșcanu anunță posibile sancțiuni

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a anunțat la momentul respectiv că MAE va efectua o analiză a gestului lui Maior, analiză care s-ar putea sfârși cu sancțiuni. 

„Da, bineinteles ca analizam aceasta situatie si potrivit prevederilor din legea privind statutul corpului diplomatic o sa vedem si unde se poate ajunge, care e concluzia pe care o tragem. Pot să fie diverse raspunderi, fie disciplinaare, civile sau de alt tip mai delicat”, a declarat Meleșcanu la Antena 3.

Horia Georgescu, fostul şef ANI, reacție la scrisoarea lui Maior: ”Minte grosolan”

George Maior, acuzat de Comisia parlamentare pentru controlul SRI că ar fi vinovat de acţiuni de poliţie politică în perioada în care s-a aflat la şefia serviciului de informaţii, a contestat, într-o scrisoare deschisă adresată membrilor Comisiei, concluziile prezentate de raportul dat publicităţii pe 18 aprilie 2019 şi a cerut desecretizarea integrală a audierilor.

Mai multe articole despre:
Meleşcanu Cotroceni Maior