MENIU

Medicul i-a spus că transplantul o costă 100.000 de euro, deşi se face gratuit în România

Chinurile prin care trec pacienții români care suferă de diverse forme de cancer până să ajungă la tratamentul corect depășește cu siguranță situația din orice alt sistem de sănătate din Uniunea Europeană. Iar marea problemă este că orgoliile și lipsa de informare a unor medici riscă să ducă la tragedii ce ar putea fi cu ușurință evitate.

Un exemplu de pacient care a reușit să răzbată este Alina. Are doar 33 de ani și a fost diagnosticată cu leucemie în 2011, la Craiova.
Inițial, credea că are o răceală ceva mai serioasă, nimic important. Făcuse curățenie generală și de la asta se simțea atât de amețită și fără putere. Poate o trăsese și curentul, poate luase și vreun virus - tânără avea tot felul de scenarii în minte. S-a dus la spital mai mult la insistențele rudelor, dar la analize mai amănunțite s-a dovedit că lucrurile stăteau mult mai rău.
 
Medicii i-au spus fără menajamente că suferă de o formă de leucemie (limfoblastica) și că trebuie să înceapă tratamentul imediat, ceea ce a și făcut. Despre posibilitatea transplantului de celule stem în cazul pacienților cu forma ei de leucemie a aflat de la o prietenă. Alina l-a întrebat pe medicul din Craiova despre acest tratament și acesta i-a spus că este foarte costisitor, 100.000 de euro, și că nu se face nicăieri gratis.
 
A avut însă inspirația să mai caute și alte păreri, așa că, pentru o a doua opinie, tânăra a venit la Institutul Clinic Fundeni din București, la doamna doctor Alina Tănase. Medicul i-a vorbit inclusiv despre posibilitatea transplantului cu celule stem care se face gratuit în România, chiar în institutul din București.

Întreaga poveste aici. 

Mai multe articole despre:
pacient cancer