MENIU

Medicul electrocutat la Spitalul Colţea: Managerul a încercat muşamalizarea accidentului

Marian Stamate, medicul de la Spitalul Colţea care s-a electrocutat, joi, în timpul unei intervenţii chirugicale, a declarat că managerul instituţiei ar fi încercat să "muşamalizeze" accidentul.

Medicul primar orelist Marian Stamate a oferit, vineri, mai multe detalii despre accidentul petrecut în sala de operaţie.

"La debutul intervenţiie chirurgicale ne-am confruntat cu o funcţionare defectuoasă a unui electrocauter, care s-a soldat cu electrocutarea pacientului, a echipei chirurgicale, cu foc deschis, flacără electrică care a secţionat cablul de alimentare şi a detaşat piesa de mânâ. Operaţia a trebuit să fie întreruptă preţ de aproape 40 de minute, iar ulterior a fost preluată de altă echipă şi continuată, după ce s-a acordat ajutor de specialitate de terapie intensivă şi cardiologie echipei care era în momentul acela în sala de operaţie", a explicat medicul.

Întrebat dacă a fost vorba despre un eveniment "minor", aşa cum managerul Spitalului Colţea, Anca Lupu, afirmase anterior, medicul a spus că "este o minciună".

"Este o minciună, o încercare de minimizare prin muşamalizare şi acoperire a evenimentelor. Atunci când ai o echipă medicală doborâtă de un şoc electric de înalt voltaj, nu poţi să spui că este un eveniment minor. Când ai un pacient electrocutat, care în continuare dezvoltă o patologie cardiacă indusă prin electrocuţie (...), în momentul în care medicul rezident are urme de micro-arsuri faciale stângi de la particulele care au zburat în aer de la acea flacără electrică, să susţii că este un eveniment minor, este în mod clar o denaturare a realităţii în mod voit din motive pe care, probabil, le bănuiţi cu toţii", a adăugat Stamate.

Dr. Marian Stamate, un medic rezident și un pacient de la Spitalul Colţea din Bucureşti s-au electrocutat, joi, 28 iulie, în timpul operației cu un electrocauter.

În urma accidentului, conducerea Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale (ASSMB) București a demarat o anchetă. De asemenea, Ministerul Sănătăţii a anunţat ca va face un control la Spitalul Colţea, instituţia explicând totodată că nu s-au făcut verificări până în prezent pentru că unitatea medicală este în subordinea autorităţilor locale.