MENIU

29 de medici au fost sancţionaţi în 2018. Câte plângeri de malpraxis au fost depuse?

29 de medici au fost sancţionaţi, anul trecut, de Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor pentru că nu şi-au făcut bine treaba. Dintre ei, doar unul singur, care profesa într-o clinică privată, şi-a pierdut dreptul de a mai practica meseria. Greşelile medicale i-au costat însă viaţa pe mai mulți pacienţi, printre care şi copii.

267 de medici au fost cercetaţi în 2018 de Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor pentru diferite abateri sau greşeli. Dintre aceştia doar 29 au fost sancţionaţi. Cele mai multe plângeri au venit din partea pacienţilor trataţi pe secţiile de obstretică-ginecologie.

”Abaterile sunt foarte multe. Se referă la neglijență. Au fost cazuri în care în final au dus și la deces, în care copilul nu a mai putut fi salvat”, a afirmat Radu Vlădărean, Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor.

Ultimul caz este cel al bebeluşului mort sub ochii medicilor la Spitalul Sanador. Un băieţel de un an şi zece luni care a fost lăsat să sângereze până a murit. În acest caz, medicii au primit doar un vot de blam de la Colegiul Medicilor. Adică nu vor mai putea avansa în carieră timp de şase luni.

”Această decizie dacă nu a fost contestată, sgur va fi contestată de părinți și se va relua în comisia de disciplină. Să aveți în vedere că este și un process penal, o cercetare penală împotriva medicilor și acolo va fi și sentină. Cu toata compansiunea pentru familia care apierdut copilul, și pentru alte cazuri, lucrurile acestea nu se rezolvă emoțional, se rezolva cu probe și expertize”, a afirmat Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor

Dintre sancţiunile aplicate anul trecut medicilor, în nu mai puțin de 180 de dosare, 12 au fost mustrări, 10 avertismente, cinci voturi de blam, o amendă de 1.500 de lei şi o retragere a dreptului de a mai profesa.

Pe rolul Comisiei de Disciplină a Colegiului Medicilor se află, în prezent, în lucru, 85 de dosare. În plus, mai sunt o serie de alte zeci de cazuri de medici falşi care au fost descoperiţi de la începutul anului. Aceștia sunt cercetați, în primul rând, de către Poliție.

Mai multe articole despre:
medici malpraxis plangeri Colegiul Medicilor