MENIU

Medicamentele pentru insomnie folosite de consumatorii de droguri vor fi trecute sub control național

Medicamentele pentru insomnie folosite de consumatorii de droguri vor fi trecute sub control național

Schimbări uriașe în ceea ce privește medicamentele puternice folosite și ca droguri de către consumatorii de substanțe interzise. Un tratament extrem de puternic utilizat în tratamentul insomniei va fi adăugat pe lista celor celor aflate sub control național. 

Reglementările se află într-un proiect de ordonanță de urgență al Guvernului, iar decizia vine după datele Agenției Naționale Antidrog care arată că a crescut numărul persoanelor ce folosesc pastilele pentru în scop recreațional. Tratamentul va fi eliberat din farmacie pe bază de rețetă de la medicul specialist.

Anul trecut, Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentelor au verificat 500 de farmacii care comercializează oxicodonă și fentanyl. 

Potrivit datelor furnizate de Agenția Națională Antidrog (ANA), consumul de noi substanțe psihoactive (NSP) este în continuă creștere în România, iar tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani prezintă cele mai mari rate de consum. Aceste informații au fost prezentate în ultimul Raport Național privind situația drogurilor în România. Într-o serie de informări, ANA a atras atenția că medicamentele autorizate, precum tramadol, zopiclonă și cinolazepam, au început să fie utilizate în scopuri recreaționale, prezentând un risc semnificativ de abuz. Ca urmare a acestei situații alarmante, Ministerul Sănătății a elaborat un proiect prin care aceste medicamente urmează să fie introduse sub control național.

O familie cu doi copii, găsită în pădure locuind într-un cort din crengi acoperit cu pături și celofan. Micuții, grav bolnavi

În proiectul propus, sunt prevăzute mai multe modificări de reglementare privind medicamentele ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope. Unul dintre principalele aspecte este actualizarea listei preparatelor care conțin astfel de substanțe și care au fost clasificate și incluse de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale de Referință (ANMDMR) în categoria medicamentelor eliberate fără prescripție medicală. Această actualizare are scopul de a reflecta ultimele recomandări ale specialiștilor în domeniu.

“Ca urmare a informărilor transmise de specialiști prin intermediul Agenției Naționale Antidrog, conform cărora medicamente autorizate cu conținut de tramadol, zopiclonă și cinolazepam sunt folosite în scop recreațional, având potențial semnificativ de abuz, se preconizează introducerea sub control național a medicamentelor care conțin aceste substanțe”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță a guvernului propus de Ministerul Sănătății.

Traficul infernal din București, recunoscut oficial. Capitala apare în Top 10 al celor mai lente orașe din lume. Cine este campionul agoniei rutiere

În cadrul proiectului propus, se prevede includerea medicamentelor tramadol (un analgezic), zopiclonă și cinolazepam (utilizate în tratamentul insomniei) pe lista substanțelor aflate sub control național. Ca urmare, aceste medicamente vor fi eliminate de pe lista preparatelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope, dar care au fost clasificate și incluse de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale de Referință în categoria medicamentelor eliberate fără prescripție medicală.

În cadrul proiectului, se iau în considerare și alte măsuri pentru consolidarea controlului asupra distrugerii substanțelor și preparatelor ce conțin stupefiante și psihotrope, precum și majorarea amenzilor pentru încălcarea legislației referitoare la eliberarea medicamentelor care conțin astfel de substanțe.

“Majorarea acestora este necesară în primul rând în vederea eficientizării cadrului sancționatoriu, ținând cont de tendințele ascendente ale traficului și consumului ilicit de medicamente cu conținut de substanțe stupefiante și psihotrope”, se mai arată în document.

A trimis poze deochiate pe internet și a ajuns să fie șantajat. I s-au cerut 5.000 de euro ca să nu-l vadă toată lumea gol pușcă