MENIU

MATRIŢA DACILOR, cea mai importantă descoperire istorică realizată în ultimii doi ani

Matrița dacilor, descoperită în Sarmizegetusa Regia

Cea mai importantă descoperire istorică realizată în ultimii doi ani în județul Hunedoara, o matriță dacică din bronz, veche de peste 2.000 de ani, va fi expusă la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva.

Matrița este o piesă unică și foarte prețioasă, susțin specialiștii care au cercetat-o în ultimul an.

"Este o piesă foarte importantă pentru că dincolo de faptul că este o unealtă de bijutier în sine și nu sunt foarte multe de genul acesta, este o piesă cu importante valențe artistice. Reprezentările de pe ea sunt foarte frumoase încât ne putem imagina cam ce tipuri de piese se scoteau de acolo, care la rândul lor erau splendide, a declarat dr. Gelu Florea, istoricul care a coordonat cercetarea piesei, scriezhd.ro.

După ce a fost analizată de un colectiv de specialiști în istorie și arheologie din cadrul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, matrița descoperită la Sarmizegetusa Regia a reintrat în patrimoniul Muzeului din Deva. Și aici va intra într-un proces de restaurare.

“Chiar din luna august sau cel târziu din septembrie, la muzeul din Deva va veni un specialist în restaurare, din Ungaria, care a lucrat și are o expertiză și un portofoliu extrem de valoroase în acest domeniu, îl vom caza aici și va sta la noi o lună – două astfel încât să treacă la etapa următoare, de minimă restaurare și conservare a acestei piese”, a declarat Liliana Țolaș, manager al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.

Matrița a fost descoperită întâmplător în luna iunie a anului trecut, când o furtună violentă a dus la ruperea unui fag din incinta cetăţii dacice, iar piesa a fost scoasă la iveală de sub rădăcini.