MENIU

Mărturii şocante ale unui judecător: "A stat în închisoare până mi-am dat seama că este nevinovat"

Magistraţii spun că nu simt nicio presiune deosebită la gândul că destinele oamenilor depind de ei.

Încă mai există şi judecători care-şi fac meseria cu profesionalism şi care consideră că „presiunile politice“ sau „şpagă“ sunt cuvinte care nu-şi au locul în aceeaşi propoziţie cu „magistrat“. Sunt oameni simpli, însă a căror decizie poate schimba definitiv viaţa şi destinul unui om.

Judecătorul este cel care soluţionează dosare şi care dă ultimul verdict. Au fost şi situaţii în care persoane nevinovate au stat în arest, după care s-a stabilit că nu au ce căuta acolo, scrie cugetliber.ro.

„Am avut şi cazuri în care mi-am dat seama că cel care era judecat este nevinovat. De exemplu a fost o situaţie în care l-am ţinut în arest preventiv şi, ulterior, pe baza altor probe pe care le-am administrat chiar din oficiu am constatat că este nevinovat şi l-am achitat. Nu este o incompatibilitate între a ţine o persoană arestată preventiv, pentru a nu denatura probele, pentru a nu fugi şi a-l achita, pentru că îţi dai seama că este nevinovat. De exemplu a fost un caz cu spălare de bani şi evaziune fiscală în care una dintre persoanele acuzate era un irakian. Acesta fusese în România, după care plecase în Germania. S-a luat măsura arestării preventive în lipsă, a fost prins în Germania, adus la noi. Când a venit şi şi-a expus apărarea a spus că în perioada în care s-au comis faptele el nu era pe teritoriul României, fiind deja plecat în Germania. După ce am făcut corespondenţă cu autorităţile germane, acestea mi-au confirmat că era luat în evidenţă la şomaj, că era verificat permanent de ofiţerii de şomaj, mi-am dat seama că nu avea cum să comită faptele din ţară pentru simplul fapt că nu era prezent. Ulterior s-a stabilit că cineva îi falsificase semnătura, că a făcut rost de documentele lui şi i-a creat un cont bancar în fals, că lucrase altcineva în numele lui. Nu este singurul caz de acest gen, se întâmplă”, precizează Viorel Teodor Gheorghe, judecător penalist şi vicepreşedintele Tribunalului Constanţa.

Cât de greu este să dai pedepse oamenilor? Destul de dificil, însă cineva trebuie s-o facă şi pe asta - acesta este răspunsul pe care îl dau judecătorii în unanimitate. Magistraţii spun, totuşi, că nu simt nicio presiune deosebită la gândul că destinele oamenilor depind de ei. Totuşi, judecătorul este cel care se ocupă de dosare, nu de drepturile şi libertăţile oamenilor.

„În momentul în care cunoşti problematica şi eşti sigur că ceva este într-un anumit fel, poţi stabili şi poţi lua o decizie fără nicio împovărare, fie în domeniul civil sau penal. De fapt, cel care decide asupra destinului său este însuşi cel care comite fapta. Noi suntem constatatori şi aplicatori ai legii. Eu, personal, nu simt nicio apăsare, niciun regret sau remuşcare în momentul în care dau o sentinţă. Atâta timp cât eşti sigur de soluţia ta, că este una corectă, te gândeşti că cineva trebuie să ia şi aceste decizii”, explică magistratul.