MENIU

Mărturii cutremurătoare din spatele tranșeelor rusești: Nu aveam niciun drept să intrăm în Ucraina!

Rusia bombardează în Donbas / Foto: Arhivă Profi Media

Parașutistul Pavel Filatiev, în vârstă de 33 de ani, a fost unul dintre miile de soldați ruși care au invadat Ucraina pe 24 februarie, dată la care Vladimir Putin a dat startul infernului în țara vecină. Două luni mai târziu, soldatul a demisionat din armată - se pare că din motive de sănătate. Acum se opune în mod public războiului, scrie un cotidian german.

În cartea sa "ZOV" (după simbolul pe care armata rusă îl picta pe vehiculele sale), soldatul oferă o perspectivă asupra stării armatei ruse înainte de război și descrie experiențele sale din primele zile ale invaziei, relatează HotNews.ro.

Fragmente din cartea sa au fost publicate pentru prima dată de platforma de jurnalism de investigație iStories, pasaje din carte traduse în engleză fiind preluate și în mediul online rusesc, de Meduza, un site web care se vrea independent de știri rusești în limba rusă și engleză, cu sediul în Letonia.

"(Pe 24 februarie - n.r.) m-am trezit la două dimineața. [...] Nu puteam să înțeleg: Tragem în ucrainenii care avansează? Sau poate NATO [trupe]? Sau atacăm? Pe cine vizează acest bombardament infernal?", spune Filiatev.

"Coloana a început să se miște încet. Am auzit împușcături și explozii din direcția în care mergeam. Unde mergeam și de ce nu era clar. (Dar -n.r.) era clar că începuse un adevărat război", a mai povestit el.

Potrivit lui Filatiev, tehnologia era "iremediabil învechită", iar tacticile de luptă folosite de armata rusă erau aceleași cu cele folosite de bunicii lor.

Bărbatul spune că a părăsit armata după două luni, din motive de sănătate, dar avea să se întoarcă: "Comandamentul a spus că mă sustrag de la serviciu și a trimis documente la procuratură pentru a iniția o procedură penală. Cu această cacealma, ei încearcă să trimită o mulțime de oameni înapoi."

În opinia sa, cea mai mare parte a armatei era nemulțumită de ceea ce se întâmplase, de Putin și de politicile sale.

"Nu aveam niciun drept moral să atacăm o altă țară, mai ales pe cei mai apropiați oameni de noi. Când au început toate acestea, cunoșteam puțini oameni care credeau în naziști și care doreau să lupte împotriva Ucrainei. Nu am nutrit ură și nu i-am considerat pe ucraineni drept dușmani", a mai spus soldatul rus.

"Am devenit cu toții ostatici ai multor forțe și cred că ne-am lăsat purtați de val. Am început un război teribil. Un război în care orașele sunt distruse și care se soldează cu moartea copiilor, femeilor și bătrânilor", a concluzionat Pavel Filatiev.