MENIU

Anunțul care răstoarnă tot ce s-a știut: "Au fost emise două ordine pe 10 august"

Site-ul realitatea.net vrea să facă lumină în cazul orei la care s-a dat ordinul de intervenție în forță asupra protestatarilor din Piața Victoriei, pe data de 10 august.

În spațiul public au fost vehiculate mai multe variante privind ora la care s-a dat acceptul de intervenție în forță asupra protestatarilor din Piața Victoriei, pe data de 10 august.

Inițial, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, a spus, într-o conferință de presă, că "Jandarmeria a primit aprobare să intervină în forță la ora 23:11". Imediat, a arătat presei un document: "Acesta este ordinul de intervenție semnat de Prefectul Capitalei".

Apoi, ministrul de Interne Carmen Dan a precizat: "Ora 20:00. Comandantul actiunii prezinta Prefectului situatia, informandu-l cu privire la necesitatea unei interventii pentru restabilirea ordinii publice. In acest context, Prefectul isi exprima acordul cu privire la o astfel de actiune".

De asemenea, Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, a băgat lumea în ceață, atunci când a spus că documentul semnat de ea a fost "după 12 noaptea. Nu are importanță și nu este relevantă ora", fără să dea alte lămuriri.

Pentru a clarifica neconcordanțele, jurnalistul realitatea.net Cristian Otopeanu a trimis solicitari scrise atât la Jandarmerie, cât și la Prefectură, iar acum așteaptă răspunsurile oficiale.

Până atunci, contactat astăzi de realitatea.net, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, a oferit detalii în premieră. El a dezvăluit că este vorba despre două documente, nu despre unul singur, așa cum s-a știut până acum.

"Sunt două ordine. Cel semnat de Prefect, care insa nu contine ora la care s-a dat ordinul de interventie, si cel de la ora 23:11, pe care l-am prezentat in acea conferinta de presa, care este, de fapt, ordinul militar de interventie, dat de comandantul actiunii. Acesta este consemnat in jurnalul actiunilor noastre operative, trimis la Parchet", a explicat Marius Militaru jurnalistului Cristian Otopeanu.

 

.