MENIU

Marele secret a lui Nicolae Ceauşescu. Ce studii avea fostul dictator şi de ce era catalogat incult

Despre Nicolae Ceauşescu s-a tot scris că nu era o persoană foarte educată, cu o cultură generală dezvoltată, iar de cele mai multe ori a fost catalogat ca fiind un adept al kitsch-ului, lucrurile de bun gust şi eleganţă nefiind prioritare pe lista de preferinţe ale dictatorului.

Nicolae Ceauşescu nu a fost un ilustru şi nici nu avea studii extraordinare, comparativ cu alţi şefi ai statului, cel puţin aşa a fost povestită educaţia dictatorului de istoricii şi academicienii vremii.

Cu toate acestea, colonelul în rezevă Adrian Eugen Cristea dezvăluie în cartea sa, ”A fi sau a avea”, că fostul dictator avea studii făcute la Moscova și la București.

”Necesită, totuși, câteva cuvinte și despre pregătirea intelectuală pe care o avea Nicolae Ceaușescu. Absolvise Academia Frunze din Moscova și apoi o facultate în cadrul Academiei de Științe Economice (ASE) din București. Și-a luat un doctorat în Științe Economice”, dezvăluie Adrian Eugen Cristea în cartea sa, potrivit evz.ro.

Autorul dezminte, în cartea sa, informaţiile potrivit cărora Ceauşescu era evidenţiat prin incultură şi iubitor de kitsch. Astfel, colonelul în rezervă descrie un episod petrecut într-un muzeu din Australia, când Nicolae Ceaușesecu a admirat trei tablouri ce reprezentau un pătrat roșu pe un fond alb, dar cu mărimi diferite.

”Din câte am sesizat, încercarea unora de a-l compromite pe Nicolae Ceaușescu, evidențiindu-i incultura tocmai prin a-l defini ca iubitor de chiciuri, nu este justificata. Fondul de răutate este evident. Se impune o clarificare (...) A stat destul de mult și le-a privit. Probabil ca să înțeleagă, cel puțin parțial, ce a gândit artistul care le-a conceput. Nu a cerut explicații, pentru că și-o fi dat seama că aceastea puteau să fie simple păreri ale ghidului”, a mai povestit Cristea.

Mai multe articole despre:
cultură educaţie Nicolae Ceauşescu kitsch