MENIU

Marea Britanie: Tratament contra hepatitei C în valoare de 400 lire sterline pe zi

Agenția de supraveghere a costului medicamentelor din Marea Britanie și-a dat acordul provizoriu pentru un tratament contra hepatitei C în valoare de 400 lire sterline pe zi, care a stârnit controverse de ambele părți ale Atlanticului în privința prețului medicamentelor, scrie vineri, publicația Financial Times, potrivit AGERPRES.

Proiectul pentru aprobarea medicamentului Sovaldi, produs de compania Gilead Sciences din SUA, a apărut în toiul dezbaterilor în jurul unui preparat care promite să revoluționeze tratamentul contra unui virus ucigaș, dar la un preț mare pentru guverne și societățile de asigurări.

Institutul Național de Sănătate și Excelență Terapeutică (NICE) a declarat că Sovaldi este un medicament "eficient din punct de vedere clinic și al costurilor", deschizând astfel calea către adoptarea lui pe scară largă în cadrul Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie.

Institutul și-a fundamentat decizia pe o propunere de preț de 34.983 lire sterline pentru o cură de 12 săptămâni, cu o reducere de 30% față de prețul de 84.000 dolari practicat în SUA.

Sovaldi se află în situația de a deveni medicamentul nou cu cel mai mare succes din toate timpurile după ce a generat vânzari de 5,7 miliarde dolari în primele șase luni de la lansare pe piața americană în acest an, scrie Financial Times.

Cu toate acestea, el a devenit un paratrăznet al preocuparilor privind costul mare al noii generații de medicamente de avangardă aflate acum în dezvoltare pentru afecțiuni mergând de la cancer până la maladii extrem de rare.