MENIU

Marea Britanie continuă vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, în ciuda suspiciunilor

Date despre vaccinul AstraZeneca

Autoritățile din Marea Britanie au anunțat că vaccinul produs de Oxford/AstraZeneca va continua să fie administrat în cadrul campaniei de imunizare a populației, deși rezultatele mai multor studii ridică semne de întrebare în legătură cu eficacitatea serului împotriva noilor tulpini ale virusului, care s-au dovedit a fi mai contagioase decât varianta inițială. 

Luni, ministrul pentru Vaccinare, Nadhim Zahawi, a declarat într-un interviu că guvernul ”are încredere în planul său actual de imunizare” și a subliniat că este necesar orice nivel de protecție împotriva acestei ”boli cumplite.” 
”Trebuie să fim conştienţi că, şi acolo unde un vaccin are eficacitate redusă în prevenirea infecţiei, poate exista totuşi o bună eficacitate împotriva bolii severe, spitalizării şi decesului. Acest lucru are o importanţă vitală pentru protejarea sistemului nostru de sănătate”, a declarat oficialul britanic, citat de Agerpres. 

Vaccinul AstraZeneca, INTERZIS temporar în Africa de Sud. Preocupări privind protecția limitată împotriva noii tulpini a virusului

Precizarea vine în contextul în care mai multe studii recente au arătat că vaccinul produs de Universitatea Oxford şi gigantul farma AstraZeneca are o eficacitate considerabil mai redusă împotriva noii tulpini sud-africane a coronavirusului.

Potrivit unui studiu citat de Financial Times, serul poate fi util împotriva formelor severe ale bolii asociate cu varianta B.1.351, însă a avut un impact redus în ceea ce priveşte transmiterea infecţiilor în cazurile mai uşoare. În replică, AstraZeneca a transmis că are încredere că vaccinul poate oferi protecţie împotriva formelor severe, precizând că studiul în cauză a implicat doar 2.000 de participanţi tineri şi sănătoşi. 

Până în prezent, în Marea Britanie au fost confirmate peste 145 de cazuri de infectare cu tulpina sud-africană. Bilanțul epidemiei din țară, cea mai afectată din Europa în ceea ce privește decesele cauzate de Covid-19, depășește 3,9 milioane de persoane infectate și 112.465 de morți.

Citește și: ”Vaccinul AstraZeneca este mai puțin eficient contra tulpinii sud-africane a COVID-19 - studiu”