MENIU

PSD merge pe mâna lui Nicolae Ciucă pentru funcția de premier

Nicolae Ciucă / Foto: Inquam Photos, Octav Ganea

Social-democrații au luat deciza. Vor merge la consultările de, astăzi, de la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis, pe mâna lui Nicolae Ciucă. Decizia a fost luată prin vot în Comitetul Politic Național al partidului, reunit în această dimineață. Surse politice susțin că votul s-ar fi dat în unanimitate susținerea lui Ciucă pentru funcția de premier. Drept urmare, PSD, PNL și UDMR vor merge la consultările de la Cotroceni cu o singură variantă de premier, în persoana lui Nicolae Ciucă. 

Ședința PSD s-a încheiat în urmă cu scurt timp. Liberalii vor fi cei care vor da prima dată premierul. PSD se va alege, în schimb, cu ministere de forță. Vorbim despre 10 ministere, printre care se află Ministerul Finanțelor, unde se vehiculează numele lui Adrian Cîciu, Ministerul Transporturilor - Sorin Grindeanu, vicepremier - Vasile Dâncu, dar și un minister nou înființat, cel al Tineretului și Familiei, unde este vehiculat numele Gabrielei Firea.
 
PSD va merge, prin urmare, la consultările de la Cotroceni într-o formulă restrânsă, din delegație făcând parte doar liderul Marcel Ciolacu și secretarul general, Paul Stănescu.
 
ȘTIREA INIȚIALĂ
 
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a făcut, astăzi, o scurtă declarație înainte de ședinta PSD din această dimineață care se ține într-un moment extrem de important, premergător consultărilor cu președintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotorceni. Cu acest prilej, Ciolacu a spus că titularii de la ministere ar urma să fie stabiliți astăzi, după consultările cu șeful statului. 
 
"Cel mai important este ce au românii de câștigat. Se termină o instabilitate politică creată de fosta guvernare de dreapta și apare necesitatea implicării PSD și  discutăm prioritățile românilor.
 
După consultările de la Cotroceni, urmează o nouă sedință în care  discutăm și portofoliile", a afirmat Ciolacu.

Întrebat cum se vor împărți funcțiile de la șefia Parlamentului după apariția pe piața a unor informații pe surse legate de o posibilă înțelegere între PSD și PNL pe marginea președinției Senatului și Camerei Deputaților, Ciolacu a refuzat să dea un răspuns în acest sens. 

"Haideți să vedem ce hotărăesc colegii mei", a spus social-democratul.

Întrebat dacă este posibil ca mâine să fie votat noul președinte al Camerei Deputaților, Ciolacu a afirmat: „Există un calendar și este posibil acest lucru – noul președinte de la Camera Deputaților și de la Senat”.

Reamintim că funcția de președinte al Camerei Deputaților este vacantă în urma demisiei lui Ludovic Orban. La conducerea Senatuluis e află în continuare Anca Dragu (USR). Funcția acesteia ar fi vizată de Florin Cîțu, în vreme ce Marcel Ciolacu se spune că ar fi interesat să candideze la președinția Camerei Deputaților.