MENIU

Maneaua şi Vali Vijelie au voie la Conservatorul Bucureşti

Ultimul videoclip „De dorul tău” al manelistului Vali Vijelie a fost filmat în Sala Enescu a Conservatorului. "În stil San Remo". Disputa publică se rezumă la o întrebare: are voie Vali Vijelie în Universitatea de Muzică? Actorii disputei îşi pun în scenă propriile prejudecăţi.

Din punct de legal, toate formalităţile sunt îndeplinite. Birocratic, înregistrarea "De dorul tău" este acoperită. Cerere depusă şi aprobată de conducere. Banii (sală plus instrumentişti) au fost plătiţi sau în curs de plată. Cântecul nu este rasist sau discriminatoriu. Au fost folosite resursele proprii ale aşezământului de educaţie, studenţii şi instrumentele acestora.

Şi, totuşi, de unde disputa? Are voie maneaua în conservator? Răspunsul este simplu: "Da!". Are voie Vali Vijelie să închirieze sala Enescu şi să se desfăşoare? Răspunsul este acelaşi: "Da!". Formal nu există nicio contradicţie între Conservator-Vijelie-manea. Maneaua este o formă muzicală chiar studiată la Conservator. Nu ar putea fi altfel. Face parte din istoria muzicii tradiţionale româneşti. Vali Vijelie? Ar fi trebuit invitat în amfiteatrul Conservatorului pentru o conferinţă şi chestionat de către studenţi: cum faci, domnule Vali? Cum de ai succes, domnule Vijelie?

Studenţii care au cîntat. Nu i-a obligat nimeni, dar nu au cultura refuzului. Mi s-a spus, cânt. Cultura nu le permite să refuze. Sigur şi-au dat seama că nu cântă Bach. Niciunul nu s-a ridicat depe scaun să spună: "Mă prostituez!". Nu cumva absenţa unei educaţii adecvate nu le-a dat o ierarhie a valorilor? Asta înseamnă să spui NU! Sau, toleranţa lor socială, ca tineri, le-a permis să cânte: "Este manelist, cânt fiindcă este normal să o fac!"

 

Materialul complet pe Mediafax.ro. 

Mai multe articole despre:
Manea Vali Vijelie Conservatorul Bucureşti