MENIU

Malaria ucide anual peste jumătate de milion de oameni

<p>S-a &icirc;ntors din Mozambic &icirc;n urmă cu o săptăm&acirc;nă. Acum este &icirc;n comă. Iată ce boală a luat</p>

În fiecare an, mai mult de jumătate de milion de oameni mor din cauza malariei, în pofida eforturilor de a preveni și eradica această boală ce lovește în special Africa, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

În 2013, au existat 198 de milioane de cazuri de malarie la nivel mondial și 584.000 de decese. 90% din cazuri sunt înregistrate în Africa, precizează organizația, conform France Presse.

Mai mult decât atât, în 2013, 437.000 de copii din Africa au murit înainte de a împlini cinci ani din cauza paludismului, potrivit agenției ONU, citat de Agerpres.

25 aprilie este Ziua mondială de luptă contra malariei , amintește OMS, precizând că cel puțin trei sferturi din decesele cauzate de paludism se înregistrează în rândul copiilor mai mici de 5 ani.

În 2013, un singur copil din cinci afectați de malarie în Africa a primit tratament, 15 milioane de femei însărcinate nu au primit nicio doză recomandată pentru prevenirea bolii și aproximativ 278 milioane de oameni de pe același continent nu dispun de nicio plasă tratată cu insecticide, echipamentul de bază pentru a lupta împotriva bolii, relevă OMS.

Organizația recomandă ca grupurile cele mai vulnerabile, femeile însărcinate și copiii sub 5 ani să primească tratament preventiv.

Agenția a elaborat un nou plan strategic de luptă împotriva malariei, pentru perioada 2016-2030. Acest plan va fi prezentat statelor membre ale organizației în cadrul Adunării Generale anuale din 2015, programată pentru luna mai.