MENIU

Luptă pentru putere la Chișinău. UE recunoaște oficial guvernul ”legitim” condus de Maia Sandu

Maia Sandu

Situaţie absolut haotică la Chişinău, după ce Curtea Constituțională, fidelă lui Vlad Plahotniuc, l-a suspendat pe președintele Igor Dodon şi a dizolvat parlamentul. "Premierul" Pavel Filip, numit preşedinte interimar, a anunţat alegeri anticipate pe 6 septembrie. La scurt timp, Parlamentul fidel noului guvern proeuropean a anunţat că se constată uzurparea puterii în stat și declară în afara legii Guvernul condus de Pavel Filip. În vreme ce cele două puteri se luptă pentru controlul țării, Uniunea Europeană a anunțat că este gata să colaboreze cu guvernul legitim votat sâmbătă de Parlament.   

Zile dramatice. Două forțe luptă acum la Chișinău pentru controlul Republicii Moldova. Pe de o parte, noul guvern format de socialiștii președintelui Igor Dodon și de blocul ACUM, guvern condus de Maia Sandu și dominat de proeuropeni. Pe de altă parte, vechea putere, controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc, care dirijează Curtea Constituțională și care a scos oamenii în stradă, arătând că nu este dispus să cedeze puterea. Din România, doar reacții firaveRealitatea.net transmite LIVE evenimentele. 

UPDATEUE declară că este pregătită să colaboreze cu „Guvernul legitim” ales ieri la Chișinău, notează ZDG.md.

Uniunea Europeană ia act de deciziile luate ieri de Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv de formarea coaliției guvernamentale, se spune într-o notă emisă de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini și Comisarul european pentru politica de extinere și vecinătate, Johannes Hahn.

În același context, se declară că Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu guvernul legitimat democratic, pe baza unui angajament reciproc față de reforme și a principiilor fundamentale consacrate în acordul nostru de asociere.

„Respectarea statului de drept și a democrației ar trebui să rămână pilonii relațiilor noastre. Aceasta este, în primul rând, ceea ce așteaptă și merită cetățenii R. Moldova”, mai menționează sursa.

Având în vedere evoluțiile care au urmat deciziilor luate ieri de către Parlamentul R. Moldova, Uniunea Europeană își reiterează cu fermitate apelul la calm și reținere. Dialogul dintre reprezentanții aleși în mod democratic trebuie să rămână cheia pentru găsirea unei soluții la actuala criză politică.

UPDATE: Luni, la ora 11.00, va avea loc prima ședință a Guvernului condus de Maia Sandu. Ședința va avea loc la Parlament. Se vor pune în discuții primele demiteri și numiri în funcție. 

UPDATEAdministrația orașului Taraclia se va supune noului Guvern condus de Maia Sandu. Cel puțin asta se arată în cadrul unei postări pe pagina oficială de Facebook.

„Parlamentul a anunțat Guvernul PDM în afara legii. Hotărârea Consiliului Taraclia a votat în unanimitate. Începând de dimineață, începem să lucrăm, coordonând acțiunele cu noul Guvern”, anunță administrația locală, prima care recunoaște noul guvern.

UPDATE: Dezbatere aprinsă la Realitatea TV pe tema situației din Republica Moldova

 

UPDATE: A fost sesizată Procuratura Generală. Se cere dosar penal pentru Igor Dodon pentru „trădare de Patrie”

UPDATE Apelul premierului Maia Sandu către funcţionari, pentru a bloca un eventual blocaj intituţional

Ţara noastră trăieşte acum timpuri de cumpănă. Fosta guvernare oligarhică nu doreşte să plece benevol de la putere şi încearcă să vă implice în jocurile ei murdare. De aceea, este important să conştientizaţi că trecerea paşnică a puterii depinde acum de voi. Încrederea oamenilor în instituţii și în propria țară depinde acum de loialitatea voastră faţă de Lege şi cetăţeni!

Vă îndemn să susţineţi eforturile noului Guvern legitim şi să construim împreună o Ţară liberă şi prosperă! Nu ascultați de indicațiile ilegale și nedemocratice ale lui Plahotniuc împotriva propriului popor! El vrea să vă folosească drept scut pentru ca să se apere doar pe sine. Lui nu-i pasă de voi. Lui nu-i pasă de lege. Voi sunteți mai mulți și mai puternici. Nu ieșiți în stradă la îndemnul uzurpatorului! Aveți încredere că, în curând, vă vom elibera de cei care astăzi vă impun să luați decizii împotriva legii și voinței voastre.

Mâine toate instituțiile statului trebuie să funcționeze în regim normal. 

UPDATE

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pânzari, refuză să se subordoneze noului ministru de Interne care a fost numit ieri în Parlament, Andrei Năstase. Șeful IGP spune că ministrul lui este ministrul Jizdan.

Sursă video: TV8

 

UPDATEIgor Dodon susține că a identificat două soluții în situația politică creată în țară, scrie ZDG.md.

„Procesul a început. Ceea ce a fost anterior nu va mai fi, gata”, afirmă Dodon.

Potrivit acestuia, o soluție este să cheme oamenii masiv în stradă, dar nu pentru ziua de astăzi, deoarece există riscul unor dezordini în masă. Igor Dodon afirmă că a transmis tuturor susținătorilor săi să nu iasă astăzi în stradă.

„Vom chema sau nu să vină în următoarele zile la Chișinău? Totul depinde de acțiunile ce vor urma. Eu nu exclus că cuiva ar putea să-i crape nervii. Am informații”, a declarat Dodon.

A doua soluție, declară Igor Dodon, este presiunea din partea prtenerilor din est și vest ai R. Moldova. Potrivit acestuia, în ultimile 24 de ore au venit mai multe mesaje de încurajare din exterior. Igor Dodon susține că a avut astăzi în întrevedere la Ambasada Federației Ruse la Chișinău, iar Maia Sandu a discutat cu partenerii din vest.

„Niciun fel de alegeri anticipate!”, a reiterat Dodon.

UPDATE: Igor Dodon a comentat înregistrările video apărute în mass-media care îl prezintă la o întrevedere cu Vlad Plahotniuc discutând despre federalizarea R. Moldova și despre finanțarea sa de la Moscova.

„Toate acestea, unele dintre ele, unele dintre ele sunt rupte din context, sunt montări. În ceea ce ține de federalizare, nu poate avea loc federalizarea R. Moldova, aici să fie foarte clar. Nu va accepta nimeni un plan de federalizarea R. Moldova. Nimeni din occident nu va ccepta în aceste condiții. Cuvântul federalizare a fost spus de domnul Plahotniuc lui Kozak la mine în birou marți, am așa obișnuință. Toți care mă cunosc, care au deafacere cu dodon știu că eu nu umblu cu filmări. Cred că cei care se ocupă cu filmări sunt apucături cu care s-au ocupat toată viața. Discuții au avut loc, evident că au avut loc. Eu mi-am pus ca scop să găsesc o soluție ca să ieșim din situația aceasta. Ce ține de federalizare este propunerea liderului democrat către ruși ceea ce este confirmat de domnul Kozak într-un interviu. Ceea ce ține de bani este rupt din context. Niciun partid nu poate fi finanțat din exterior”, a răspuns socialistul.

UPDATE: Premierul Maia Sandu cere instituțiilor de forță din Republica Moldova să susțină noul guvern.

”În calitatea mea de Prim-ministru al Republicii Moldova, mă adresez polițiștilor, carabinierilor, instituțiilor penitenciare, trupelor speciale. Ieri a fost aleasă o nouă conducere a Parlamentului și învestit un nou Guvern care trebuie să intre în funcție și să scoată țara din criza politică. 

Guvernul investit ieri reprezintă puterea legitimă a Republicii Moldova, este susținut de majoritatea cetățenilor țării și de prietenii noștri de peste hotare. Guvernul își va îndeplini atribuțiile și acest lucru trebuie să se întâmple democratic și pașnic.

Vă solicit să nu vă implicați în blocarea instituțiilor de stat. Corturile puse ieri și astăzi sunt dovada faptului că Partidul Democrat vrea să folosească structurile de forță pentru a arunca țara în haos ca să protejeze un singur om – pe Plahotniuc. Ei nu vor să asigure tranziția pașnică a puterii. Ordinele pe care le dă acum Plahotniuc sunt ilegale. Domnule Cavcaliuc, Pânzari, Echimov, NU îndepliniți ordinele ilegale ale lui Plahotniuc! Nu puneți în primejdie viața cetățenilor noștri pentru un om care și-a ieșit din minți”, a spus Maia Sandu, duminică la prânz. 

UPDATE: Declaraţia premierului Maia Sandu în plenul Parlamentului de la Chişinău

"Parlamentul Republicii Moldova constată uzurparea puterii în stat de către fosta guvernare antipopulară care a pierdut încrederea cetățenilor și comunității internaționale și ăn loc să cedeze pașnic puterea, a decis să meargă la destabilizarea situației. Venim cu un apel către toți angajații instituțiilor de stat și structurilor de forță de a nu executa instrucțiunile ilegale. Să treacă de partea poporului și instituțiilor legitime. Parlamentul RM declară înafara legii Guvernul precedent Filip și cere Partidului Democrat să îndepărtezew mercenarii din instituțiile statului. Solicităm tuturor cetățenilor țării să nu cedeze în fața provocărilor și să nu participe la acțiunile violente și ilegale organizate de Plahotniuc și aliații săi. Contăm pe înțelepciunea celor vizați că nu vor duce țara în abisul confruntării civile.

UPDATE: "Preşedintele interimar" Pavel Filip a anunţat convocarea alegerilor anticipate pe 6 septembrie şi a semnat deja un decret în acest sens. 

UPDATE: Decizia Curții Constituționale, prin care Igor Dodon a fost suspendat temporar din funcție, este una arbitrară și criminală. Asta a declarat co-președintele blocului ACUM, Andrei Năstase.

„Igor Dodon trebuie să-și exercite atribuțiile de președinte, la fel cu Parlamentul RM trebuie să-și exercite atribuțiile de for legislativ suprem. Avem instituții legitim alese și constituite în RM – Președintele, Parlamentul și Guvernul învestit ieri”, a spus Năstase, citat de zdg.md.

TEXTUL DECIZIEI CURŢII CONSTITUŢIONALE 

„Se constată ca circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de dizolvare a Parlamentului refuzul deliberat al Preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de a sesiza Curtea Constituțională, pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și de stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate, fapt care reprezintă, potrivit articolului 91 din Constituţie, o imposibilitate temporară de exercitare a atribuţiilor sale în acest sens”, se arată în decizia CC.

În continuare, magistrații Curții Constituționale susțin că Pavel Filip urmează să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate. 

„Potrivit ordinii exercitării interimatului, Prim- ministrul în exercițiu, dl Pavel Filip, în calitate de Preşedinte interimar al Republicii Moldova va sesiza Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a și, după caz, va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate”, mai punctează Curtea Constituțională.

Sâmbătă, Curtea Constituțională, fidelă lui Plahotniuc, a mai emis trei hotărâri, prin care a declarat că Parlamentul nu mai are mandat, a invalidat alegerea Zinaidei Greceanîi în funcția de președinte al Parlamentului și a declarat neconstituționale decretele privind desemnarea Maiei Sandu și numirea Guvernului.

Deputații din blocul ACUM și PSRM au calificat aceste decizii ca tentativă de uzurpare a puterii în stat în favoarea PDM de către judecătorii Curții Constituționale, potrivit radiochisinau.ro.

Judecătorii Curţii Constituţionale, legături strânse cu partidul lui Plahotniuc

„Sincronizarea” dintre PDM și CC nu este însă una întâmplătoare. Dintre cei 6 judecători ai Înaltei Curți, 3 dintre ei au fost anterior deputați ai PDM, iar doi au fost incluși în componența CC cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare din februarie, scrie Ziarul de Gardă.

Mihai Poalelungi, președintele CC

A fost anterior președinte al Curții Supreme de Justiție și a fost învinuit de mai multe ori de afiliere și subordonare Partidului Democrat din Moldova.

Aurel Băieșu, judecător CC.

Anterior a fost deputat pe listele PDM, partidul lui Plahotniuc. 

Raisa Apolschii, judecător CC.

A fost deputată PDM în perioada 2010-2018.

Artur Reșetnicov, judecător CC.

A ajuns deputat PDM în 2017, când a părăsit, alături de alți 13 colegi, fracțiunea PCRM. 

Corneliu Gurin, judecător CC.

A fost învinuit de mai multe ori de afiliere și subordonare faţă de Partidului Democrat din Moldova.

Veaceslav Zaporojan, judecător CC, este singurul ale cărui legături cu Vlad Plahotniuc şi partidul acestuia nu sunt evidente, fiind un tehnocrat cu o carieră internaţionlă solidă,

Detalii AICI.

Mai multe articole despre:
Plahotniuc Dodon