MENIU

MAE condamnă otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi și cere o anchetă imparțială

Bogdan Aurescu

Bogdan Aurescu a transmis că otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi este "complet inacceptabilă". Ministrul român de Externe condamnă acest fapt și subliniază necesitatea unei anchete minuţioase şi imparţiale.

”Condamn cu fermitate otrăvirea liderului opoziţiei ruse, Navalnîi, cu neurotoxina de tipul Noviciok, după cum arată informaţiile transmise azi de guvernul german. Acest fapt complet inacceptabil trebuie să fie obiectul unei anchete minuţioase şi imparţiale, iar cei vinovaţi trebuie să răspundă în faţa Justiţiei”, a scris, pe contul său de Twitter, şeful diplomaţiei române.

Reacția ministrului român vine după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a catalogat drept ”șocantă” otrăvirea opozantului rus. Liderul Alianței a amintit că ”orice utilizare a armelor chimice drept o ameninţare la pacea şi securitatea internaţionale.”

Informația a fost confirmată, miercuri, de purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, care a precizat că testele toxicologice realizate la un laborator militar din țara sa au produs ”o dovadă fără echivoc” în acest sens. În prezent, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, este internat într-un spital din Germania, în comă.

În urmă cu doi ani, tot cu un agent neurotoxic din grupa Noviciok au fost otrăviţi, în Marea Britanie, fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi fiica sa, Iulia. Cei doi au supravieţuit, dar un cetăţean britanic care a intrat în contact cu respectiva substanţă a murit. Incidentul a provocat o criză diplomatică între Londra şi Moscova.

Mai multe articole despre:
mae bogdan aurescu aleksei navalnii rusia germania