MENIU

Măcel în Iran de Revelion. Numărul morților a crescut în urma protestelor uriașe

<p>Proteste s&acirc;ngeroase &icirc;n Iran</p>
<p>Proteste s&acirc;ngeroase &icirc;n Iran</p>
<p>Proteste s&acirc;ngeroase &icirc;n Iran</p>

Numărul morţilor a crescut la 12 persoane în urma manifestaţiilor de duminică seara care au avut loc în mai multe oraşe iraniene, a indicat luni televiziunea de stat iraniană, fără să ofere detalii, potrivit The Independent.

Potrivit televiziunii, şase persoane au fost ucise de "tiruri suspecte" în violenţele care au afectat Toyserkan (vest), în timp ce mai devreme presa informase despre patru morţi în oraşele Izeh (sud-vest) şi Dorud (vest), relatează AFP.

"În evenimentele de aseară, din păcate, un total de aproximativ 10 persoane au fost ucise în mai multe oraşe", conform postului oficial de televiziune, care a difuzat imagini cu daunele provocate de demonstraţiile antiguvernamentale în Iran, informează Reuters.

Poporul iranian va răspunde "instigatorilor la tulburări şi fărădelegi", a declarat luni preşedintele iranian Hassan Rohani, după o nouă noapte de manifestări violente ce au afectat mai multe oraşe din provincie.

"Poporul va răspunde instigatorilor la tulburări şi fărădelegi" care sunt o "mică minoritate", a insistat Rohani, potrivit site-ului preşedinţiei iraniene, potrivit Agerpres.

Președintele Iranului, prima reacție după protestele de amploare. Mesaj surprinzător

Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, a respins duminică "violenţele şi distrugerea bunurilor publice", dar a afirmat că trebuie creat "un spaţiu pentru ca partizanii revoluţiei şi poporul să îşi poată exprima îngrijorările zilnice", relatează AFP. Un nou val de demonstrații împotriva regimului de la Teheran a avut loc în werkend, spre îngrijorarea guvernului, care a decis să închidă școlile și să oprească trenurile pentru ultima zi din an, potrivit Jerusalem Post.

Noi proteste antiguvernamentale au avut loc în Iran pentru a treia zi consecutiv, sâmbătă, cea mai amplă mișcare contestatară la adresa regimului de la Teheran din 2009 și până în prezent. Peste noapte, manifestațiile au căpătat accente dramatice: cel puțin doi oameni ar fi fost uciși. În acest timp, autoritățile au trecut la amenințări și au organizat contramanifestații.

Această declaraţie raportată de televiziunea de stat a fost făcută după trei zile de violenţe care au lovit Teheranul şi numeroase oraşe din provincie, unde manifestanţii au criticat puterea şi dificultăţile economice.

"A critica este complet diferit de utilizarea violenţei şi distrugerea bunurilor publice. Întâmpinăm pozitiv criticile", a declarat Hassan Rohani în cursul unei şedinţe de guvern, potrivit televiziunii de stat.

"Trebuie chiar să creăm condiţiile pentru critică, proteste legale, inclusiv manifestaţii şi adunări legale", a mai spus şeful statului. "Este dreptul poporului", a subliniat el.

"Poporul este complet liber să îşi exprime criticile (...), trebuie să fim atenţi ca aceste critici (...) să permită îmbunătăţirea situaţiei ţării şi a vieţii oamenilor", a continuat Rohani.

Mai multe articole despre:
Iran proteste iran