MENIU

VIDEO Ludovic Orban: "Această coaliție, SINGURA soluție pentru țară". Ce MESAJ le-a transmis liderilor USR-PLUS

Ludovic Orban, președintele PNL

Președintele PNL, Ludovic Orban, susține că actuala Coaliție este singura soluție politică de guvernare pentru România. În context, el a precizat că dorește îmbunătățirea funcționării acesteia, totul "până la punctul la care să nu fie afectate atribuțiile și competențele constituționale". "Trebuie să ne concentram pe buna guvernare, pe rezolvarea problemelor, pe lupta cu pandemia (...). Faptul că apar anumite situații care necesită discuții suplimentare se datorează în mod evident unor situații obiective", a afirmat Orban, subliniind că decizia luată de premier în cazul lui Vlad Voiculescu a fost una "corectă și necesară". 

Liderul PNL a precizat că atunci când vor fi luate decizii în Coaliție, acestea vor fi făcute publice. 

"Am făcut analiza situației, fiecare partid și-a prezentat punctul de vedere. Am stabilit să îmbunătățim funcționarea coaliției, să reglementăm câteva lucruri suplimentare pentru buna funcționare a coaliției și discutăm astăzi, de la ora 16:00. Când o să luăm decizii, le vom face publice. Suntem pe parcursul unor discuții la care înțelegerea a fost să comunicăm doar aceste lucruri, și eu respect înțelegerea. Poziția PNL a rămas aceeași. PNL consideră că doar această coaliție este soluția politică de guvernare a României, că trebuie să ne concentrăm pe buna guvernare, pe aplicarea programului de guvernare, pe rezolvarea problemelor care există în economie, în societate, lupta cu pandemia pentru a reveni cât mai rapid la o viață normală. Faptul că apar anumite situații care necesită discuții suplimentare se datorează în mod evident unor situații obiective", a afirmat Orban.

Liderul liberalilor a reiterat că decizia premierului Florin Cîțu de a-l demite pe Vlad Voiculescu (USR-PLUS) de la Ministerul Sănătății - decizie care a adus Coaliția în pragul unui scandal  - a fost "una corectă și necesară, care a avut că scop îmbunătățirea performanței Ministerului Sănătății, un minister fundamental, mai ales în această perioadă de pandemie".

În context, el a precizat că liberalii așteptă propunerea din partea colegilor USR-PLUS privind înlocuitorul lui Vlad Voiculescu la MS "pentru a putea avea un titular care să se apuce de treabă". 

Întrebat ce obiective ale coaliției ar trebui accelerate, liderul PNL a precizat: „Avem un program de guvernare, programul de guvernare se derulează exact în cadența în care este posibilă derularea. Pe fiecare obiectiv al programului de guvernare se merge în direcția atingerii obiectivului”.

Întrebat dacă ar fi necesară evaluarea premierului Cîțu, idee vehiculată în spațiul public și care se pare că ar fi în prezent discutată în interiorul USR-PLUS, Ludovic Orban a afirmat: "Premierul face evluări ale miniștrilor periodic. El este principalul responsabil pentru buna guvernare și pentru îndeplinire obiectivelor. Suntem de accord cu orice dialog, cu orice evaluare, cu orice discuție, până la punctul la care să nu fie afectate atribuțiile și competențele constituționale. Nu putem să schimbăm Constituția. În ultimă instanță, cel care decide dacă un ministru poate sau nu continua, după o confruntare a argumentelor în cadrul coaliției sau în discuțiile cu partidul care susține ministrul, decizia în ultimă instanță aparție prim-ministrului și la decizie participă și președintele României. Premierul este în permanent supus unei evaluări sine qua non. Premierul participă la ședințele Coaliției, el conduce Guvernul. Asta e așa, hai să deschidem un nou subiect".