MENIU

Ludovic Orban: România are o capacitate de peste 50.000 de teste anti-Covid. De ce nu o atingem

Premierul Ludovic Orban

Ludovic Orban a anunțat marți, după ședința de la ministerul Sănătății, că țara noastră are o capacitate de 53.000-54.000 de teste Covid-19. Întrebat de ce nu atingem acest număr, Premierul a explicat că testarea urmează anumite reguli, cele stabilite în definiția de caz, nu sunt solicitări sau capacitatea de recoltare este limitată. Șeful Guvernului a insistat asupra necesității respectării regulilor de protecție. ”Cred că oricine ar vedea o secție de Terapie Intensivă și-ar pune mască și noaptea”, a adăugat acesta.

”Noi avem o capacitate de testare, astăzi, pe aparate de tip Real Time PCR, de peste 50.000. Avem 53.000-54.000. De ce nu se fac? Pentru că fie nu sunt suficiente solicitări, fie există o anumită limită în ceea ce privește capacitatea de a recolta exudatul nazo-faringian.

Pe definiție de caz, întotdeauna numărul de teste este stabilit în funcție de situațiile în care se face testarea. Și există foarte mulți care preferă să se testeze contra cost, nefiind în situația definiției de caz. Nu pot fi considerate persoane pozitive persoanele de contact. Reglementarea legală este evidentă și o știe toată lumea: trebuie să intre în izolare la domiciliu o perioadă de 14 zile. Și DSP, și Serviciul de Ambulanță acceptă testarea doar dacă persoana care apelează se află într-una dintre situațiile stabilite de definiția de caz. Lucrurile sunt foarte simple, foarte clare”, a declarat Orban.

În condițiile în care spitalele sunt foarte aglomerate, iar secțiile ATI sunt pline, fiind necesară suplimentarea paturilor pentru bolnavii Covid, Premierul a reiterat apelul către populație să respecte măsurile de protecție împotriva virusului pentru a sprijini astfel și cadrele medicale. 

”Ar fi mult mai simplu să respectăm regulile, să nu ajungem în situația de a pune presiune atât de mare pe personalul medical din secțiile ATI. Cred că oricine ar vedea o secție de Terapie Intensivă și-ar pune mască și noaptea. Trebuie să înțeleagă oamenii că protejarea este mult mai ușoară decât să ajungi să te îmbolnăvești”, a mai transmis Orban.