MENIU

Ludovic Orban, chemat în Parlament să dea raportul despre achizițiile Unifarm

Ludovic Orban, premierul României Foto: Inquam Photos/George Călin

Premierul Ludovic Orban este chemat lunea viitoare, pe 6 iulie, în plenul Camerei Deputaţilor, la „Ora prim-ministrului”, pentru discuţii pe tema achiziţiilor de la Unifarm.

 

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis luni să îl cheme săptămâna viitoare, la „Ora prim-ministrului”, pe Ludovic Orban, forul legislativ lucrând în sesiune extraordinară. Este a doua oară de când a început epidemia de coronavirus când Orban este chemat de parlamentarii Opoziției la „Ora premierului”. Prima oară a fost chemat după ridicarea stării de urgență, pe 18 mai, pentru prezentarea măsurilor de relansare economică după criza provocată de pandemia de coronavirus.

Propunerea a venit din partea grupului parlamentar al PSD, iar tema dezbaterii este „Jaful Unifarm sub masca pandemiei! Schimbarea managerilor de spitale de către Guvernul PNL cu scopul de a se face achiziţii directe de măşti de la Unifarm la preţuri astronomice".

Premierul Ludovic Orban susține că încercarea de a lega Guvernul de scandalul Unifarm este „o imensă manipulare”. Premierul a făcut această precisare în emisiunea „Jocuri de putere”, duminică seara, la Realitatea PLUS. Orban a menționat că nu au existat informații despre proceduri ilegale la compania de stat. Și a subliniat că, dacă cineva a greșit, trebuie să plătească. 

Direcția Națională Anticorupție a anunțat săptămâna trecută că directorul general al companiei de stat Unifarm, Adrian Ionel, este urmărit penal și a fost plasat sub control judiciar pentru cinci infracțiuni de corupție: luare de mită, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. El este acuzat că a cerut 760.000 de euro pentru atribuirea unui contract de achiziție de echipamente de protecție, în timpul pandemiei de COVID-19. Adrian Ionel a fost suspendat miercuri, 24 iunie, din funcția de director al Unifarm, decizia fiind luată de membrii Consiliului de Administrație al distribuitorului național de medicamente.