MENIU

Lucian Bode: Peste 4.000 de români au participat la protestele de duminică. Situația privind numărul de persoane amendate, făcută publică curând

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne

Protestele de duminică, 28 martie, privind noile măsuri impuse în contextul pandemiei de COVID-19 au adunat un număr de peste 4000 de români. Informația a fost confirmată de ministrul de Interne, Lucian Bode, care recunoaște că dreptul de a protesta este unul "câştigat cu sânge la Revoluţia din 1989", fapt pentru care "trebuie protejat, încurajat". Ministrul le-a cerut însă celor care doresc să participe la astfel de proteste să respecte normele de protecție sanitară. 

"Nu cred că aţi văzut din partea membrilor Guvernului sau a coaliţiei de guvernare mesaje care să intimideze astfel de activităţi. În seara zilei de 28 târziu, pentru că unele proteste s-au terminat dimineaţa, din datele pe care le avem noi în acest moment au fost 24 de proteste în 24 de locaţii cu 4.075 de participanţi. Fac un apel către toţi cei care doresc şi simt nevoia să participe la astfel de manifestări: respectaţi normele de protecţie sanitară. Este dreptul vostru să participaţi la astfel de proteste, dar nu puteţi pune în pericol sănătatea celor din jur pentru că 1.000 de oameni care participă la proteste într-o locaţie peste câteva ore, fără mască, fără respectarea măsurilor de protecţie sanitară, vor fi în societate, potenţial 1.000 de persoane care pot infecta alţi oameni nevinovaţi care respectă măsurile de protecţie sanitară. În regulă, protestaţi, dar respectaţi măsurile de protecţie sanitară", a afirmat Bode, într-o conferință de presă.
 
Ministrul a precizat că va solicita Poliţiei şi Jandarmeriei să transmită o situaţie privind numărul exact de persoane amendate în contextul protestelor.
 
Anterior acestor declarații, Forin Cîțu, premierul Florin Cîțu a afirmat că măsurile adoptate de România pentru prevenirea răspândirii COVID-19 sunt unice în Europa, ele fiind luate în functie de incidența fiecărei zone și nu la nivel național. Prim-ministrul a transmis celor care au protestat față de toate aceste restricții că este nevoie de încă un efort pentru a trece de această perioadă.

"Dreptul de a avea o opinie în România rămâne valabil, opinii diferite. Este foarte important să continue campania de vaccinare. Este foarte important să găsim măsurile necesare pentru a-i ajuta pe români. Știm că situația din spitale este foarte aglomerată și de aceea luăm aceste măsuri. În acest moment pe acest lucru mă concentrez. Oamenii trebuie să respecte legea. Toți trebuie să respectăm legea. Îi înțeleg pe români că după un an de zile au obosit. Toți am obosit și am făcut toate eforturile din partea noastră. Am comandat doze de vaccin mai multe pentru a ne asigura că dacă este nevoie și anul viitor, vom avea pentru vaccinare. Dacă nu va fi nevoie, vom exporta pentru că trebuie să ajutăm și populația din jurul României. Vom face toate eforturile pentru a-i ajuta pe români”, a declarat Cîțu, în cadrul unei conferințe de presă.

Citește și  Proteste în mai multe orașe din țară - Manifestanții au scandat împotriva noilor restricții anti-coronavirus. Diana Șoșoacă nu putea să lipsească