MENIU

Lucian Bode, despre activitatea lui Raed Arafat: Evaluarea secretarilor de stat nu se face în baza unui incident tragic, așa cum a fost cel de la Constanța

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne

Ministrul de Interne, Lucian Bode, susține că activitatea secretarului de stat Raed Arafat, care este, totodată, și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), nu a fost pusă în discuție, „în acest moment”. Afirmația vine în contextul incidentului petrecut în urmă cu o săptămână, la Constanța, acolo unde o femeie a murit după ce a căzut de la balconul locuinței sale cuprinse de flăcări.

„Evaluarea secretarilor de stat nu se face în baza unui incident tragic, așa cum a fost cel de la Constanța. O evaluare a activității unui secretar de stat este mult mai complexă și nu am pus în discuție în acest moment evaluarea activității domniei sale”, a afirmat Bode, întrebat fiind dacă este sau nu mulțumit de activitatea lui Raed Arafat.

În ceea ce privește tragedia de la Constanța, Lucian Bode a precizat că a dispus crearea unui grup de lucru care să analizeze „posibilitatea de a achiziționa perne pneumatice de salvare”.

Acest grup de lucru - spune ministrul de Interne - se va consulta cu parteneri din afara României, acolo unde acest mijloc de salvare există în dotare, dar și cu cei care au avut astfel de echipamente și au renunțat la ele, o concluzie fiind așteptată în maxim 2-3 săptămâni.

„Mie mi s-ar părea absolut normal ca un astfel de echipament cu o valoare nesemnificativă să fie în dotarea inspectatelor județene pentru situații de urgență”, a arătat Lucian Bode. 

Vă reamintim că o femeie în vârstă de 57 de ani și-a pierdut viața după ce a intrat în stop cardio respirator ca urmare a faptului că a căzut de la etajul 6 al blocului în care locuia. Femeia a încercat să scape din incendiul care îi cuprinsese apartamentul și s-a ținut o perioadă de timp agățată de balconul locuinței. 

 

Tragedia din Constanța putea fi evitată și asta dacă autoscara ar fi ajuns în timp util, și nu la 16 minute după ce aceasta a căzut. Șeful ISU, Mihail Amarandei, a recunoscut greșeala, în exclusivitate, la Realitatea PLUS. Parchetul militar din București a deschis un dosar penal pentru a stabili dacă pompierii au acționat la timp și au aplicat corect toate procedurile