MENIU

Lovitură pentru Ursula von der Leyen. Alte acuzații de corupție

Echipa propusă de președintele ales al Comisiei Europene continuă să fie destructurată de acuzații de corupție. Ministrul belgian de externe, Didier Reynders, este vizat de noi acuzaţii de corupţie chiar înaintea confirmării sale la audierile de miercuri. Cu câteva zile înainte de începerea audierilor viitorilor comisari europeni în Parlamentul European, belgianul tocmai scăpase de acuzaţii de spălare de bani. Până acum au fost respinse candidaturile României și Ungariei - Transporturi, respectiv Extindere și Vecinătate.

Noua plângere în justiţie la adresa lui Reynders pentru postul de comisar european pentru... Justiţie pune în pericol viitoarea echipă aleasă de Ursula von der Leyen pentru următorii cinci ani. Plângerea penală a fost înaintată la începutul acestei săptămâni de fostul agent de informaţii Nicolas Ullens, relatează Reuters, preluat de agerpres.ro.

Reynders este acuzat că a încercat să acopere o investigaţie privind presupuse plăţi ilegale, având legătură cu acorduri de afaceri cu Libia, Kazahstan şi Republica Democrată Congo, care s-au aflat în centrul anchetei privind spălarea de bani oprită săptămâna trecută.

Săptămâna trecută, chiar înainte de începerea audierilor, un procuror din Bruxelles a închis, vineri, prima anchetă, invocând o lipsă de dovezi.

Un purtător de cuvânt al lui Reynders a spus că politicianul veteran consideră primul caz închis şi a precizat că întrebările despre al doilea caz trebuie adresate avocatului lui Reynders, care însă nu a putut fi contactat, informează Reuters, citat de Agerpres.

Reynders este propunerea Belgiei pentru postul de comisar pentru justiţie, o poziţie extrem de importantă, în viitoarea Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen şi care ar trebui să intre în funcţie la 1 noiembrie.

El urmează să fie audiat miercuri în PE ca parte a procedurii de confirmare.

Luni au fost respinse candidaturile României și Ungariei. 

La câteva ore, Ungaria l-a nominalizat pe Oliver Varhelyi, ambasadorul Ungariei la Bruxelles, în locul lui Laszlo Trocsanyi, a cărei candidatură a fost respinsă, luni, de Comisia JURI a Uniunii Europene.

România a venit cu o nouă propunere, de fapt două nume, abia marți. Viorica Dăncilă a anunțat marți, după decizia PSD, că noua propunere este europarlamentarul Dan Nica. După ce a anunţat numele, şefa Comisiei Europene i-a cerut Vioricăi Dăncilă și o variantă de rezervă. Femeie. Aleasă a fost Gabriela Ciot, secretar de stat în Ministerul de Externe.

Candidatul Ungariei pentru postul de comisar european pentru Extindere și Vecinătate, Laszlo Trocsanyi, a picat la vot în Comisia Juridică, la fel ca Rovana Plumb. Împotriva cadidaturii sale au votat 11 membri ai Comisiei JURI din Parlamentul European, 9 au votat pentru, 2 s-au abținut.

Respingerea candidatului Ungariei a stârnit revoltă în grupul popularilor europeni. Astfel că la o zi după ce juriștii l-au picat la „preaudiere”, PPE a anunțat că va bloca orice „viitor comisar european” care va avea probleme penale. 

Tensiuni în Parlamentul European. Viitorii comisari europeni „cu probleme” vor fi blocați

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a decis că Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi sunt ”nepotriviți” pentru funcţia de comisar european, urmând să transmită o scrisoare în acest sens către preşedintele PE, David Sassoli.

Comisia Juridică a Europarlamentului respinge definitiv candidatura Rovanei Plumb pentru Comisia UE

Rovana Plumb a transmis luni Comisiei juridice din PE un document în care anunţa că a convenit să ramburseze suma de 800.000 de lei care figura ca datorie – şi care a fost de fapt donaţia pentru PSD în campania electorală – oferind două apartamente care se regăsesc în declaraţia sa de avere, acestea fiind acceptate pentru stingerea datoriei. De asemenea, ea preciza că datoria care a provocat îngrijorarea comisiei nu mai există, iar situaţia va fi soluţionată efectiv până în 23 octombrie când ar urma să fie votată noua comisie Europeană în plenul PE.