MENIU

Locurile surprinzătoare în care ar putea fi descoperită viață extraterestră

Oamenii de știință au descoperit două lacuri hipersaline extrem de bizare, care se pare că au o structură asemănătoare cu lunile acoperite cu gheață din Sistemul Solar. În plus, cercetătorii cred că acestea ar putea găzdui viață extraterestră. Autorii acestei descoperiri de la 550-750 de metri sub Devon Ice Cap, Canada, sunt cercetătorii de la Institutul de Geofizică din Texas.

„Nu căutam lacuri subglaciale. Gheața este foarte groasă în zona Devon Ice Cap, deci nu ne-am așteptat să găsim apă lichidă", a declarat Anja Rutishauser, doctorand la Universitatea din Alberta, care studia datele radar din aer.

Cercetătorii au efectuat măsurătorile cu ajutorul unui radar cu unde electromagnetice, care au capacitatea de a trece prin gheață. Astfel, ei pot vedea prin gheață datorită undelor care se reflectă în materialele subterane. Studiul a fost publicat în jurnalul Science Advances.

„Radarul indica existența apei, dar ei credeau că acest lucru este imposibil, deoarece acolo sunt înregistrate temperaturi sub -10 Celsius. În lume există mai mult de 400 de lacuri subglaciale. Cele mai multe sunt în Antarctica și câteva în Groelanda, dar acestea sunt primele descoperite în Canada", a mai spus Anja Rutishauser.

Cercetătorii cred că viața extraterestră ar putea exista chiar pe Terra

Se pare că cele două lacuri hipersaline din Canada ar putea reprezenta un posibil habitat pentru viața microbiană. De asemenea, descoperirea acestora îi va ajuta pe cercetători în căutarea vieții extraterestre.

„Deși toate lacurile subglaciale reprezintă niște analogii bune pentru viața de dincolo de Pământ, natura hipersalină a lacurilor din Devon le face deosebit de asemănătoare cu lunile acoperite de gheață din Sistemul nostru solar", au declarat oamenii de știință.

În plus, cercetătorii mai încă un motiv să creadă că și lunile lui Saturn ar putea avea proprietăți asemănătoare de salinitate cu cel al lacurilor din Canada. Cu alte cuvinte, dacă există forme de viață microbiană în aceste lacuri, ar putea la fel de bine să existe și pe lunile lui Saturn.

Sursa

Mai multe articole despre:
cercetare spaţiu ştiinţă viaţă extraterestră