MENIU

Liz Truss este oficial noul premier al Marii Britanii

Liz Truss / Sursa foto: Profi Media

Marea Britanie are de astăzi un nou premier. Liz Truss, ministru de Externe în Cabinetul lui Boris Johnson, a preluat funcția executivă după ce a câștigat șefia Partidului Conservator. Este a treia femeie din istoria țării care devine prim-ministru. În vârstă de 47 de ani, noul premier a promis încă din campania electorală că va anula creșterile de impozite, va oferi în continuare ajutoare pentru plata facturilor și va reduce infracționalitatea cu 20% în următorii doi ani. 

Liz Truss a fost anunțată câștigătoare a alegerilor din Partidul Conservator britanic, în urma unei curse electorale care a durat aproape două luni și în care l-a învins pe contracandidatul său Rishi Sunak, ministru de finanțe în guvernul lui Boris Johnson.

„Prieteni și colegi, vă mulțumesc că ați avut încredere în mine pentru a conduce Partidul Conservator, cel mai mare partid politic din lume. Voi pune la punct un plan îndrăzneț de reducere a taxelor și creștere a economiei. Îmi voi îndeplini promisiunile în privința crizei energetice și problema facturilor la energie electrică și problemelor care intervin la furnizarea energiei electrice”, a afirmat noul premier al Marii Britanii.

Liz Truss este supranumită ”cameleonul politic”. Aceasta a lucrat cu trei premieri conservatori până în prezent și în perioada în care a fost membră a Partidului Liberal Democrat, a susținut legalizarea canabisului. În anul 2016, Truss a fost împotriva ieșirii Marii Britanii din UE, dar acum susține Brexitul și spune că temerile sale au fost greșite.

Liz Truss este a treia femeie din istoria țării care devine prim-ministru, după Margaret Thatcher și Theresa May. Ea a mers pentru învestire la castelul Balmoral, reședința unde regina Elisabeta a II-a s-a retras din cauza unor probleme de mobilitate. Este pentru prima dată în cei 70 de ani de domnie când suverana nu se află la Palatul Buckingham pentru numirea noului premier al țării. 

Mai multe articole despre:
Liz Truss Liz Truss premier marea britanie