MENIU

Consecințe periculoase după decizia CCR: "Terifiant! Ce-a făcut Toader în biroul lui Dragnea?"

Liviu Dragnea

Liviu Dragnea, Elena Udrea, Alina Bica, Dan Șova, Dorin Cocoș și Gheorghe Ștefan "Pinalti" sunt principalii beneficiari ai deciziei de ieri a Curții Constituționale, care a hotărât refacerea completurilor de 5 judecători.

Liviu Dragnea, condamnat în februarie 2017 la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului, ar putea să redevină un om cu cazierul curat.

Liviu Dragnea anunțase încă de la începutul anului trecut că are de gând să conteste decizia cu orice preț. Acum, cu un guvern capabil să formuleze o astfel de contestație la CCR și cu judecători constituționali care au făcut parte din partidul pe care îl conduce, și-a văzut visul împlinit.

De altfel, deputatul USR Stelian Ion a declarat că decizia CCR privind formarea completelor de 5 judecători de la ÎCCJ este una politică şi că este vorba de Liviu Dragnea, deoarece până la judecarea recursului liderului PSD nu s-a ridicat problema alegerii completelor.

"În vreme ce judecătorii CCR sunt numiţi politic, judecătorii de la ÎCCJ au ajuns acolo pe bază de examen. De aceea, dincolo de chestiunile juridice, unde sunt doi jurişti sunt trei interpretări, vedem că decizia de azi dată de o instituţie politico-juridică este mai degrabă o decizie politică.

De la domnul Liviu Dragnea a pornit această sesizare şi cine se afla în biroul domnului Liviu Dragnea? Ministrul Justiţiei, ca să discute speţa domnului Dranea, şi anume problema pe care o are cu completul de 5 judecători care îi judecă speţa supusă acestui recurs la ÎCCJ. Este terifiant ce se întâmplă", a spus deputatul USR, conform Mediafax.

Și Elena Udrea va putea să ceară rejudecarea printr-o cale extraordinară de atac. Ea a fost condamnată definitiv la șase ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute". Decizia a venit în iunie 2018, în condițiile în care fostul ministru al Turismului era în Costa Rica de aproximativ jumătate de an.

De asemenea, fosta șefă DIICOT, Alina Bica, acum colegă de arest cu Elena Udrea în Costa Rica, ar putea cere și ea rejudecarea condamnării.

Și Dorin Cocoș, Gheorghe Ștefan – Pinalti, Gabriel Sandu din lotul Microsoft au fost condamnați tot de completul de cinci judecători după 2014.

Dan Șova, condamnat în dosarul CET Govora la trei ani de închisoare cu executare, ar putea și el să-și pună speranța într-o rejudecare.

În toată această ecuație, ghinionist este Adrian Năstase. El a fost condamnat în ianuarie 2014, iar decizia Înaltei Curți privind completele de cinci judecători datează din februarie.

Specialiștii în Drept se așteaptă în următoarea perioadă la un val de contestații în anulare și de revizuiri, de căi extraordinare de atac impotriva hotărârilor date la cea mai înaltă instanță din România.

Sunt mii de astfel de decizii. Peste 600 au fost pronunțate numai anul trecut, dintre care 500 în materie penală.