MENIU

Liberalii așteaptă semnalul lui Iohannis - Cine va câștiga postul de premier: Nicolae Ciucă sau Dan Vîlceanu, propus de Cîțu

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă Foto: INQUAM/George Călin

Liberalii sunt indeciși în privința premierului pe care să-l prezinte președintelui Klaus Iohannis. Este posibil ca PNL să propună un alt liberal în afară de Florin Cîțu pentru postul de premier al viitorului guvern format alături de PSD și UDMR, potrivit surselor Realitatea PLUS.

Președintele PNL, actual premier interimar, nu este dorit de PSD pentru că Florin Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură. Pe de altă parte, voturile liberalilor sunt împărțite între voința lui Florin Cîțu, care ar încerca să-l impună pe Dan Vîlceanu, actualul ministru de Finanțe, și cea a președintelui, care îl preferă pe Nicolae Ciucă. Surse liberale susțin că Nicolae Ciucă va fi propunerea finală pentru postul de premier a PNL, potrivit Realitatea PLUS.

Mai multe voci din PNL au transmis că Florin Cîțu ar fi încercat în ultimele ore să îl propună pe Dan Vîlceanu pentru prima funcție din Guvernul negociat de aproape două săptămâni cu PSD și UDMR.

Deși astăzi (joi, 18 noiembrie - n.red.) se aștepta un vot în PNL pentru propunerea cu care să se meargă la Cotroceni, propunerea făcută miercuri seară, în ședința de flexibilizare a mandatului de numire a premierului, nu are susținerea unei majorități din partid, potrivit surselor Realitatea PLUS.

Liberalii ar dori ca președintele să decidă și preferă să meargă pe mâna lui Klaus Iohannis, potrivit unor surse liberale, citate de Realitatea PLUS.

Liberalii apropiati de președintele Klaus Iohannis mizează pe Nicolae Ciucă, potrivit unor surse, transmite Realitatea PLUS. 

Se știe că șeful statului îl dorește pe Nicolae Ciucă în fruntea Guvernului, mai ales că se știe ca acesta a fost desemnat inițial de Iohannis, dar nu a reușit să adune o majoritate în jurul unui guvern PNL-UDMR. 

Nicolae Ciucă a fost propus de Klaus Iohannis în urmă cu aproape o lună, pe 21 octombrie. După 10 zile, acesta și-a depus însă mandatul, la cererea partidului, prin decizia Biroului Executiv, pentru a se flexibiliza mandatul pentru negocieri nu numai cu USR, ci și cu PSD.

Ciucă nu a reușit să întrunească o majoritate parlamentară care să sprijine un guvern minoritar format din PNL și UDMR, adică cele 234 de voturi necesare de la toate partidele pentru a trece în Parlament. 

Biroul Executiv al PNL se va reuni în şedinţă, joi, la ora 14,00, în sistem de videoconferinţă,  după ce inițial negocierile dintre PSD-PNL și UDMR se blocaseră la numele primei variante de premier, pentru că ambele partide doreau să-și impună premierul la prima rotație. Lucrurile s-au mai limpezit joi dimineață, după ce Marcel Ciolacu a anunțat că susține propunerea lansată de Florin Cîțu, și anume ca Alexandru Rafila să fie premier din partea PSD, fiind acceptat de liberali.

Răsturnare de situație în negocierile PSD-PNL: Marcel Ciolacu a anunțat numele premierului agreat - Alexandru Rafila